Autohuur voorwaarden Zuid-Afrika

Verzekeringen

Alle huurauto’s zijn inclusief een Premium Cover verzekering zonder eigen risico. Dit is de hoogst mogelijke verzekering. Je hebt hierbij een WA-verzekering (passenger liability en third party motor liability), een Premium Collision Damage Waiver (CDW) en Premium Theft Loss Waiver (TLW, oftewel diefstalverzekering) zonder eigen risico bedrag, tenzij de voorwaarden worden geschonden. Let erop dat in het geval van een ongeluk of schade alleen de aangegeven chauffeurs geoorloofd zijn te rijden. Is dit niet geval, dan ben je altijd zelf verantwoordelijk voor de kosten.

Lokale belasting (15%), contractkosten en onbeperkt aantal kilometers zijn inclusief. Verder zijn schade aan ruiten (één ruit per huurperiode), banden (alleen geldend voor de vijf banden bij ophalen van de auto), onderkant (de oliecarter uitgezonderd) en wieldoppen ook meeverzekerd, net als waterschade en schade door zandstormen. Eventuele kosten voor de koppeling zitten niet inclusief.

Uitgebreide verzekeringsvoorwaarden zijn op het verhuurstation aanwezig. Vraag ernaar als je de auto in ontvangst neemt. Recht op verzekering vervalt als je je niet houdt aan de voorwaarden op het contract (rijden onder invloed etc).

Avis Road Assistance – 24 uur service

In geval van nood kun je terecht bij de Emergency and Breakdown roadside service. Je kunt bij ze terecht op het telefoonnummer 0800 001 669 (lokaal) of +27 11 387 8432 (internationaal) voor het volgende:


TIP: ter plaatse aan de balie van de autoverhuurder kun je kiezen voor de uitgebreide road side assistance voor R30 per dag. Hierbij zitten bijvoorbeeld ook de sleepkosten buitenom een technisch mankement inclusief.

PAI – personal accident insurance (persoonlijke ongevallen verzekering)

Dit is een inzittendenverzekering die uitkeert bij letsel of overlijden. Dit zit inclusief bij de autohuur. Dit is overigens ook vaak gedekt door je reisverzekering. 

Auto-categorie

Zoals overal ter wereld zijn reserveringen altijd alleen op basis van categorie en niet van merk of type. Genoemde types zijn voorbeelden. Als de gehuurde categorie ter plaatse onverhoopt niet beschikbaar is, wordt een grotere aangeboden tegen dezelfde prijs. Wil je ter plaatse zelf een grotere auto dan betaal je een toeslag op basis van de lokaal geldende tarieven. Mocht er geen vergelijkbaar alternatief beschikbaar zijn, dan nemen we altijd eerst contact met je op om de alternatieven te bespreken. Kijk voor een overzicht van de verschillende types op de autohuur overzichtspagina.

Brandstof

Benzine kost ongeveer € 1 (R 14,-) per liter. Let erop dat je op tijd tankt (vooral in meer afgelegen gebieden is het aan te bevelen je tank zo vol mogelijk te houden). Je krijgt de auto met een volle tank, lever hem ook afgetankt weer in. Doe je dit niet, dan tanken zij de auto voor je af en verrekenen ze dit met de ingehouden borg op je creditcard. Let op, dat ze de auto tot aan de rand aftanken. Het komt dan ook regelmatig voor dat je nog een paar Euro via creditcard moet betalen, ook al heb je de auto volgetankt ingeleverd.

Tol

Ook in Zuid-Afrika zijn er tolwegen. Bij de meeste wegen betaal je ter plaatse bij het tolpoortje. In de provincie Gauteng (bij Johannesburg) gaat het automatisch via het E-tolling systeem. Via een kastje in je auto wordt het automatisch bijgehouden. De kosten hiervoor zijn voor de bestuurder en worden ingehouden van je creditcard.

Medebestuurders

Bij de huurauto dienen alle bestuurders op het huurcontract te worden vermeld. Eén extra bestuurder per huurperiode is bij de prijs inbegrepen. Voor elke extra bestuurder zijn extra kosten van ca. € 27 (R 440,-) per bestuurder per huurperiode, ter plaatse te betalen. Let op, er mogen maximaal 2 extra bestuurders worden toegevoegd per autohuur.

Administratiekosten

Administratiekosten in geval van een ongeluk of diefstal zitten inclusief. Administratiekosten voor boetes betaal je zelf via je creditcard en komen neer op R335 (circa €21,-). Dit kan soms een paar maanden na thuiskomst nog worden afgeschreven.

One way fee

Bij veel autoverhuurbedrijven betaal je een zogenoemde one way fee. Dit houdt in dat je extra moet betalen indien je de huurauto inlevert in een andere plaats dan waar je hem opgehaald hebt. Deze kosten voldoe je altijd ter plaatse en zijn dus niet inbegrepen bij de reissom. Binnen Zuid-Afrika betaal je maximaal R1.800 (ca. €110,-) per autohuur periode. 

Grensovergang Swaziland/Lesotho

Zodra je de grens overgaat gelden de lokale regels voor de Collision Damage Waiver (CDW) en Theft Loss Waiver (TLW, diefstalverzekering). Voor de grensovergang betaal je extra kosten. Het gaat om circa €40,- per land (R650 voor Swaziland en R650 voor Lesotho). Ook betaal je aan de grens van Swaziland wegenbelasting van ongeveer €3,- (R50).

Contract fee

Voor het opmaken van het huurcontract van de huurauto geldt in Zuid-Afrika een extra tax van € 6,- (R 100,-). Dit is inclusief en hoef je niet meer te betalen.

Afleveringskosten

In plaats van op de luchthaven of bij het stadskantoor je huurauto op te halen, kan de auto ook afgeleverd (en opgehaald) worden bij je accommodatie. Hiervoor betaal je tijdens kantooruren (door de week meestal van 08.00 tot 17.00 uur, maar dit verschilt per locatie) ca. € 33 (R 530) binnen 25 km. Buiten kantooruren, op feestdagen en in de weekenden (zaterdag en zondag van 08.00 tot 13.00 uur mogelijk) betaal je ca. € 58 (R 950). Deze kosten voldoe je ter plaatse met je creditcard. Als je voor de eerste nacht een hotel vlakbij de luchthaven hebt geboekt, dan kan de auto daar de volgende morgen worden afgeleverd. Bij meer dan 25 km afstand betaal je circa R15 per kilometer.

Betaling en borg

Als je de totale reissom aan ons overmaakt, dan is de huurauto dus betaald. Er wordt bij het ophalen van de huurauto direct een borg ingehouden op de creditcard van € 215 (R 3.500) per huurperiode. Mocht je ook een GPS systeem gehuurd hebben dan geldt hiervoor een borg van ca. € 153 (R 2.500) per huurperiode. Ook wordt er een blanco afdruk (slip) van je creditcard gemaakt door de vertegenwoordiger van het autoverhuurbedrijf tijdens ontvangst van de huurauto. Deze blanco slip wordt vernietigd als je de huurauto weer in goede staat inlevert. Op dit moment wordt ook gelijk opdracht gegeven voor het terugstorten van de borg. Het kan ongeveer 2 weken duren voordat je dit bedrag weer terug op je creditcard rekening ziet.

Huurperiode

De minimum huurperiode is 1 dag (24 uur). De ophaaldag is bepalend voor de prijs en doorgaans geldt: hoe langer je de auto huurt, hoe voordeliger. Een huurdag is berekend op basis van een 24-uur cyclus en start op het moment van ophalen.

Breng je de auto te laat terug (meer dan 29 minuten te laat), dan ben je een extra dag huur verschuldigd tegen het lokale dagtarief. Breng je de auto eerder terug, dan is restitutie niet mogelijk. De autohuur geldt voor Zuid-Afrika. Wil je ook in Lesotho of Swaziland rijden, geef dit dan van te voren aan. We zorgen dan dat er een speciale permit voor je klaar ligt bij het verhuurstation. Je mag de auto ook meenemen naar Namibië, Botswana, Mozambique en Zimbabwe, maar dan gelden er bijzondere regels en toeslagen (o.a. € 122 / R 2000,- cross border fee). Gedetailleerde informatie is bekend en aanwezig op het verhuurstation en aan wijzigingen onderhevig.

Ophalen/terugbrengen

Je kunt de auto ophalen op de luchthaven (24 uur per dag) of bij het stadskantoor tijdens openingstijden. Doe dit wel binnen 29 minuten na de afgesproken tijd, zodat de reservering gehandhaafd blijft. Stadsplattegronden en routekaarten zijn gratis beschikbaar maar vaak niet gedetailleerd genoeg. Heb je een meet & greet geregeld via Riksja Zuid-Afrika, dan ontvang je bij aankomst een uitgebreide wegenatlas. Heb je dit niet geregeld, dan raden we je aan een duidelijke kaart in Nederland aan te schaffen, of nog goedkoper, na aankomst in Zuid-Afrika.

Het onverhoopt later terugbrengen van je auto kost je de hele dagprijs tegen lokale tarieven.

Omdat er soms nog wel eens onduidelijkheid is over de afrekening per creditcard (wat veelal na terugkomst in Nederland pas verwerkt wordt) adviseren we bij het inleveren van de auto bij de balie het contract verder te laten uitrekenen. Op deze manier ontvang je een kopie met de definitieve rekening. Bij creditcard afschrijvingen die dan gebeuren als je al terug bent in Nederland, kan je het verrekende bedrag nakijken met je papieren.

Rijbewijs en internationaal rijbewijs voor Zuid-Afrika

De ambassade en ANWB raden aan om een internationaal rijbewijs aan te schaffen. De politie in Zuid-Afrika kan hier namelijk streng in zijn en je hebt zo een boete te pakken. Je kunt het internationaal rijbewijs aanschaffen bij een ANWB-winkel voor ongeveer €20,-. Neem je Nederlandse rijbewijs en een pasfoto mee. Het internationale rijbewijs is klaar terwijl je wacht.

Leeftijd

De minimumleeftijd van bestuurder en medebestuurders is 18 jaar. De toeslag voor jonge bestuurders van R40 per dag zit inclusief. 

Legitimatie

Bij het overhandigen van de autosleutels door de vertegenwoordiger van het autoverhuurbedrijf dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minimaal 30 dagen na thuiskomst geldig is, je Nederlandse rijbewijs, een internationaal rijbewijs (indien nodig, zie hierboven) en een creditcard (zie betaling en borg).

Kinderzitje

Indien je met je huurauto met kleine kinderen reist dan raden we je zeker aan om een baby- of kinderzitje te huren. Voor een baby- of kinderzitje betaal je per huurperiode ca. € 28 (R 460). We hebben drie mogelijkheden: baby safety seat (0-9 kilo, 0-12 maanden), child safety seat (0-25 kilo, 6 maanden – 3 jaar) en child booster seat (9-36 kilo, 2 jaar en ouder). Geef duidelijk aan in je reisaanvraag dat je een stoeltje wilt en zo ja welke, zodat we deze tijdig voor je kunnen reserveren. Voor kinderen t/m 2 jaar is een zitje zelfs verplicht. Borg voor een baby- of kinderzitje is R2.100 (ongeveer € 130,-).

GPS

Je kunt een GPS bij de auto huren voor ongeveer € 7,- (R 99,-) per dag. De borg bedraagt ca. € 155 (R 2.500,-). Houd er rekening mee dat er one-way kosten bijkomen indien je de GPS ergens anders inlevert dan dat je hem ophaalt.

Bagage

De kofferbakruimte is bij huurwagens veelal beperkt. Harde koffers raden we af, zeker voor iedere reiziger van het reisgezelschap. Het aantal genoemde zitplaatsen is vaak ruim genoeg, maar komt niet overeen met de ruimte in de kofferbak. We adviseren daarom zachte reistassen mee te nemen. Deze zijn flexibeler en daarom makkelijker in de achterbak weg te stoppen.

Vervanging

Indien nodig zal er voor een vervangende auto worden gezorgd. Dit kan een ander model zijn dan het gehuurde.

Onderhoud

Alle auto’s worden regelmatig gecheckt en waar nodig gerepareerd.

Maximum snelheid

In Zuid-Afrika wordt links gereden. De maximum snelheid op de snelweg is 120 km, op de binnenwegen 100 km en binnen de bebouwde kom 60 km. Pas altijd goed op je snelheid, niet alleen vanwege de verkeersregels, maar er steken nog wel eens dieren en voetgangers de weg over.

Advies

Wij raden je aan om na aankomst niet direct de huurauto in te stappen om nog een paar uur naar je overnachtingsplaats te rijden. Het is prettiger en veiliger om eerst even te acclimatiseren en uit te rusten van je vlucht. In Zuid-Afrika hebben de weggebruikers ander verkeersgedrag dan in Nederland en gelden soms afwijkende verkeersregels. Tevens is het in het begin wennen aan het links rijden.

Bij nood

De autoverhuurder heeft een 24-uurs noodnummer wat je ter plaatse kunt bellen. Lokaal bel je 0800 001 669 en internationaal +27 11 387 8432 voor Emergency and Breakdown roadside service. Ook is onze lokale partner 24 uur per dag bereikbaar voor assistentie. Deze gegevens vind je terug in de boekbrief na boeking.

Wijzigingen voorbehouden

Alle informatie over tarieven, verzekeringspremies en voorwaarden kunnen zonder voorgaande kennisgeving worden gewijzigd of onder invloed van lokale wetgeving worden gewijzigd. Gedetailleerde voorwaarden op de huurovereenkomst ontvang je bij het ophalen van de auto.

Kijk voor een overzicht van prijzen en de verschillende autotypes op onze autohuur pagina.