Olifant spotten tijdens je rondreis Zuid-Afrika

Slingerende slurf safari

Addo Elephant National Park; olifanten spotten

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Addo Elephant National Park
Reisduur: 4 dagen / 3 nachten
Reissom: € 147,- per volwassene
€ 109,- per kind
o.b.v. 2 volwassenen en 2 kinderen t/m 11 jaar, reizend in juli/aug. Andere gezinssamenstellingen en periodes op aanvraag.

Addo Elephant National Park staat bekend om zijn grote hoeveelheid olifanten, maar er is nog veel meer wild te zien. Kaapse buffels, zwarte neushoorns, leeuwen en luipaarden maken de Big Five compleet. En met de witte haaien en de walvissen in het marinegedeelte van het park, kun je zelfs spreken van de Big Seven. Het leuke aan Addo National Park is bovendien, dat je hier met eigen huurauto, en op eigen tempo, op safari kunt.

Met het deuntje van de Lion King op de radio, reden wij stapvoets langs een kudde olifanten, die uit een waterplas stond te drinken. De kinderen keken op de achterbank hun ogen uit. Je basiskamp is een eenvoudig houten chalet, midden in het Addo National Park. Het wordt omringd door een hek zodat de kinderen veilig kunnen spelen. Tijdens je verblijf regelen wij een spannende avondsafari. Na sluitingstijd ga je met een ranger in zijn 4WD het wildpark in, op zoek naar hyena's en andere nachtdieren.

Overnachten: 3 nachten in een houten chalet in het Addo NP
Excursie: avondsafari met ranger
Transport: n.v.t.
Maaltijden: geen
  • autohuur

  • maaltijden

  • entreegelden

Addo National Park met kinderenDag 1 – aankomst Addo Elephant National Park

Het Addo Elephant National Park ligt in de Oost-Kaap provincie, op circa één uur rijden van Port Elizabeth, en vier uur vanaf Plettenberg. Nadat je bent ingechecked, kun je het basiskamp gaan verkennen. Bij het informatiecentrum vind je informatie over de geschiedenis van het park en de unieke flora en fauna. Kinderen hebben de grootste lol op een groot speeltoestel in de vorm van een olifant. Er is een hut bij een waterplas vanwaar je dieren kunt spotten die hier komen drinken. Bij goed weer kun je ook een duik nemen in het zwembad (niet verwarmd).

Het houten chalet waarin je verblijft, ligt midden in de bush en heeft vier éénpersoonsbedden. Wanneer de mogelijkheden binnen het park zijn volgeboekt, dan boeken wij een sfeervolle B&B buiten het park. In alle gevallen betaal je de entree van het park ter plaatse; gemiddeld zijn de kosten hiervoor rond de R696,- per gezin (van 4) per dag.

olifant in het Addo National ParkDag 2 – Self-drive safari Addo Elephant NP

Het is aan te raden om vroeg op te staan, want in de vroege uurtjes is het nog niet zo warm en zijn de dieren actief. Met de kaart van het park op schoot, rijd je door het park. Toen het park in 1937 werd opgericht, leefden er hier nog maar 11 olifanten in het wild. Inmiddels is dit aantal gegroeid tot meer dan 600 en zijn er langzaamaan ook andere dieren teruggebracht, die hier door de jacht en landbouwactiviteiten uitgeroeid waren. Met een totale oppervlakte van 180.000 hectaren, is dit het op twee na grootste wildpark van Zuid-Afrika.

Met de verrekijker om hun nek speuren je kinderen de omgeving af naar dieren. Als ze iets hebben gezien, hoor je ze op de achterbank enthousiast gillen. Het liefst zouden ze even uitstappen om de dieren te aaien en te knuffelen, en jij mag ze uitleggen dat dat misschien niet zo’n goed idee is met wilde dieren. Gelukkig zijn er wel plekken waar je de auto uit mag om je benen te strekken, de wc te gebruiken en eventueel te picknicken.

Addo National Park heeft ook neushoornsDag 3 – Self-drive Addo Elephant NP en avondsafari

Vandaag heb je nog een dag om met het gezin op safari te gaan. Van zonsopkomst tot zonsondergang (circa 6:30 tot circa 18:00, afhankelijk van de tijd van het jaar) ben je vrij om in je eigen auto door het park te rijden. Als het hek ’s avonds op slot gaat, mag je er in principe niet meer in, maar wij regelen dan voor jullie een spannende avondsafari* met een ranger in zijn 4×4.

In een klein groepje ga je dan na sluitingstijd (18:30) het Addo National Park in en hebt kans om bepaalde dieren te zien, die je overdag niet zo snel zult spotten. Dieren zoals jakhalzen, leeuwen en hyena’s gaan namelijk ’s nachts op jacht en liggen overdag veelal te slapen. We geven toe dat de kans hier klein is, maar als je veel geluk hebt, kun je zelfs oog in oog met een zwarte neushoorn of een luipaard komen te staan. Rond een uur of 20:00 ben je weer terug in het kamp en is het waarschijnlijk tijd om de kinderen op bed te leggen. Als de kinderen slapen, kun je op het terras van je chalet nog een wijntje nemen en op een heldere avond genieten van een adembenemende sterrenhemel.

* Kinderen vanaf 6 jaar mogen mee op de avondsafari. Heb jij kinderen die jonger zijn, dan halen wij dit voor jou uit het programma.

Daar zijn de olifanten in Addo National ParkDag 4 – Vertrek Addo Elephant NP

Het is niet mogelijk om van tevoren het ontbijt te reserveren, maar je kunt het wel in het restaurant bestellen. Na een laatste ritje door het park, is het tijd voor het volgende avontuur. Wil je walvissen gaan spotten voor de kust en even uitrusten op het strand, kijk dan naar onze bouwsteen in Plettenberg.

Of ga je kennismaken met de lokale Xhosa cultuur? Bekijk dan onze bouwsteen in Knysna. Samen met een lokale gids bezoek je zijn woongemeenschap. Je maakt contact met de bewoners en bezoekt o.a. een kleuterschooltje en een kapper. Je krijgt een inkijkje in de tradities van de Xhosa en hoort en ziet hoe het is om te leven in de township.

“In Addo mag je zelf rondrijden. Onze eerste ontmoeting met olifanten vinden we echt heel spannend. Wat zijn die beesten allemachtig groot. En wat doe je als ze op de andere weghelft wandelen? In de achteruit? Stil blijven staan? Uiteindelijk besluiten we dat laatste omdat de matriarch wel heel relaxed onze kant op komt, ze keurt ons geen slurf waardig, en al haar clan leden wandelen ook gewoon langs. De volgende dag vinden we ze al minder eng. Alles went..” Familie van Lingen (kids 12 & 14 jaar)

Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

Comfort optie: familiehuisje in Addo Elephant National Park

Reissom: €199,- per volwassene, €149,- per kind
Inbegrepen: 3 nachten in een familiehuisje, inclusief ontbijt en avondsafari met ranger

De houten chalets die wij als standaard verblijfsoptie in het Addo National Park aanbieden zijn redelijk eenvoudig en knus. Wil je als gezin iets meer ruimte, dan bieden wij de familiehuisjes als alternatief aan. De geschakelde huisjes hebben een sfeervol rieten dak, een ruime woon-/slaapkamer met twee bedden en een bedbank voor de kinderen. Het huisje heeft een open keuken met koelkast, en buiten heb je je eigen braaiplek. Daarnaast heeft de restcamp een restaurant, met daarnaast een mini-markt, waar je o.a. vlees en andere basisingrediënten kunt kopen, zodat je ook zelf je ontbijt en diner kunt bereiden.

B&B of guesthouse nabij Addo Elephant National Park

Reissom: €207,- per volwassene, €152,- per kind
Inbegrepen: 3 nachten inclusief ontbijt en avondsafari met ranger

Wij kiezen voor kleinschalige, sfeervolle accommodaties die maar een beperkt aantal (familie-)kamers hebben. Als de mogelijkheden binnen het park vol zitten, boeken wij een leuk alternatief voor je buiten de toegangspoort van het Nationale Park. Van een B&B met comfortabel ingerichte kamers tot een kleinschalig guesthouse met traditionele huisjes met een rieten dak. Alle opties beschikken over een zwembad en liggen op circa 20 minuten rijden van het park-hoofdkwartier.

Welke optie wil je aanvragen?

Slingerende slurf safari
Comfort optie: familiehuisje in Addo Elephant National Park
B&B of guesthouse nabij Addo Elephant National Park
x

Jouw koffer bevat nu:

De bouwsteen is toegevoegd aan je reisplan