tuinroute zuid afrika

Braaien op de boerderie

Kennismaken met het boerenleven Zuid-Afrika met kinderen

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Heidelberg
Reisduur: 3 dagen / 2 nachten
Reissom: € 93,- per volwassene
€ 69,- per kind
o.b.v. 2 volwassenen en 2 kinderen t/m 11 jaar, reizend in juli/aug. Andere gezinssamenstellingen en periodes op aanvraag.

Ervaar het plattelandsleven bij boer Neels en zijn familie, op een boerderij. Dit is geen plek om je kop in het zand te steken, want het uitzicht over de glooiende omgeving is adembenemend.

In tegenstelling tot wat sommige reizigers verwachten, bestaat Zuid-Afrika niet alleen maar uit safariparken en bushland. Een groot deel van het land is namelijk bestemd voor veeteelt en landbouw. Spring achterin het 'vierwiel bakkie' van de boer, voor een rondleiding over z'n landgoed. Je ziet hoe de herdershond een kudde schapen bij elkaar houdt, hoe lammetjes worden gevoed of je kunt struisvogels voeren. Bij je sfeervolle stenen cottage met een open haard, kun je 's avonds braaien (barbecueën). Wij zorgen voor het hout, de salades en het vlees, jullie voor de grill-skills?

Overnachten: 2 nachten in een stenen cottage op de boerderij bij Heidelberg
Excursie: rondleiding op de boerderij
Transport: n.v.t.
Maaltijden: 2x ontbijt, 1x braaipakket (Afrikaanse barbecue)
  • autohuur

  • maaltijden naast het ontbijt en 1 braai


Dag 1 – Aankomst op de boerderij

Boer Neels en zijn familie heten je van harte welkom op hun boerderij nabij Heidelberg, op 3,5 uur rijden vanaf Kaapstad, aan het begin van de groene Tuinroute met zijn diverse natuur. Het landgoed beslaat 1200 hectares en naast de meer dan duizend schapen en een kudde Afrikaanse koeien, lopen er ook een handje vol struisvogels rond. Je verblijft de komende nachten in een cottage met twee slaapkamers en een woonkamer met een open keuken. In de keuken bevindt zich een open haard, waar je ook kunt braaien. Een braai is een typisch Afrikaanse barbecue waarbij je gebruik maakt van hout in plaats van kolen. Bij goed weer staat er buiten ook een grill waar je op kunt braaien. Wij zorgen er voor dat er de eerste avond een braaipakket voor je klaar ligt in de koelkast. Het pakket bestaat uit twee soorten salades, een aardappel ovenschotel, groenten, lamskoteletten en struisvogelworstjes* Eet smakelijk!

* Mocht je een aangepast menu willen, dan kan dit bij aankomst geregeld worden.

struisvogels-zuid-afrika-met-kinderenDag 2 – Rondleiding over de boerderij

Vandaag gaan jullie de boer een handje helpen tijdens een rondje over zijn landgoed. In tegenstelling tot de meer commerciële struisvogelboerderijen bij Oudsthoorn, hebben dieren hier de ruimte om vrij rond te lopen en worden ze maar beperkt bijgevoerd. De herdershond laat trots zien hoe hij in zijn eentje een kudde schapen bij elkaar weet te drijven. Of (in het seizoen) laat de boer zien hoe de schapen worden geschoren of de lammetjes worden gevoed.

’s Middags kun je met de kinderen een wandeling gaan maken in de omgeving of een boek lezen aan de rand van het zwembad (niet verwarmd), terwijl de kinderen vergelijken wie het beste bommetje kan maken.

tuinroute zuid afrika wegDag 3 – Vertrek boerderij

Het ontbijt wordt in de woonkamer van de boerderij zelf geserveerd. Op het menu staat vers fruit, brood, yoghurt en tijdens het broedseizoen (september – februari) kun je rekenen op een struisvogel-omelet (de rest van het jaar komen de eitjes van de kip).

Na het ontbijt neem je weer afscheid van het boerenleven en vervolg je je reis langs de Tuinroute of richting Kaapstad. Vanuit hier is het ongeveer 3 uur rijden naar Knysna. Hier verblijf je in een houten chalet aan de rand van de lagune en krijg je inzicht krijgt in de lokale Xhosa cultuur, tijdens een rondleiding door de gemeenschap. Maak, samen met een lokale gids, contact met de spelende kinderen in de straten, bezoek een medicijnvrouw, een kapper, de bibliotheek en laat de bewoners je vertellen hoe het is om in de township te wonen.

Of rij 3,5 uur en ga tokkelen in het Tsitsikamma National Park, nabij Plettenberg.

Familie Ribbens (kids 7, 9 en 12 jaar)

“Vanmorgen zijn we met boer Neels om half acht een rondje gaan maken over zijn land. We beginnen met het voeren van de struisvogels. Naast struisvogels heeft Neels ook koeien en schapen. Verder verbouwt hij gerst en koolzaad. We gaan naar een groot weiland waar de kinderen een kudde schapen gaan ophalen. Neels vertelt vol passie over zijn bedrijf. ’s Avonds wordt het braaipakket gebracht. Huib maakt buiten een vuurtje en na de overheerlijke braai verplaatsen we het vuurtje naar binnen. Een heerlijke dag in en om de boerderij.” 

Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

Alternatieve boerderij Swellendam

Reissom: n.v.t.
Inbegrepen: 2 overnachtingen op boerderij met zwembad incl. ontbijt

Wij kiezen voor kleinschalige, sfeervolle accommodaties met een beperkt aantal (familie)kamers. Als de boerderij van boer Neels vol zit, boeken wij voor jou een leuk alternatief in dezelfde regio. Deze 18e eeuwse boerderij in Kaap-Hollandse stijl wordt gerund door boer Andrew en is eveneens prachtig gelegen, in een glooiende omgeving van Swellendam. Ook deze boerderij heeft een zwembad, waar je op zonnige dagen verkoeling kunt zoeken. De familiekamers zijn ruim en sfeervol ingericht, maar je hebt geen eigen keuken waar je in kunt braaien. Voor het avondeten kun je in het restaurant terecht, waar ze, als het ’s avonds koud wordt, de openhaard aansteken.  Bij het ontbijt krijg je vers fruit uit de eigen boomgaard en melk die geproduceerd wordt door hun eigen koeien.

Welke optie wil je aanvragen?

Braaien op de boerderie
Alternatieve boerderij Swellendam
x

Jouw koffer bevat nu:

De bouwsteen is toegevoegd aan je reisplan