Mijn reisplan

Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

  Info

  Bel ons gerust op

  071 891 01 58

  Openingstijden:

  maandag – vrijdag, van 09:00-17:30

  Klik met de Xhosa

  Cultuur Zuid-Afrika met kinderen

  Klik met de Xhosa
  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
  Reisschema: Knysna
  Reisduur: 3 dagen / 2 nachten
  Reissom: € 107,- per volwassene
  € 86,- per kind

  Ervaar samen met je kinderen hoe de lokale Xhosa bevolking tegenwoordig leeft. Een authentieke culturele ervaring, geen toeristenshow. Verwacht dus geen lemen hutjes en vrouwen in rieten rokjes die een dansvoorstelling opvoeren, maar een inzicht in het echte leven.

  Gids Sandile geeft je een rondleiding door de gemeenschap waar hij woont. Je bezoekt onder andere een kapper en schooltje. Bij een shebeen (Afrikaanse bar) kan je de toekomst laten voorspellen door een sangoma (traditionele kruidenvrouw). We hebben vlakbij in een rustige, groene buitenwijk van Knysna een gezellig guesthouse gevonden. Het leuke aan dit guesthouse is dat het een zwembad (met zout water) heeft.

  Overnachten: 2 nachten in een lagune lodge in Knysna
  Excursie: rondleiding door de gemeenschap van de lokale Xhosa bevolking met gids
  Transport: n.v.t
  Maaltijden: 2 x ontbijt, 1 x lunch bij de Xhosa
  • autohuur

  • maaltijden naast het ontbijt en de lunch bij de Xhosa

  • entreegelden

  Cultuur Zuid-Afrika, je uitzichtDag 1 – Knysna, aankomst

  Knysna, gelegen aan een adembenemende lagune en omringd door een bebost berggebied, is een populaire stop op de bekende tuinroute. Een laidback dorpje met een relaxte sfeer. Je vindt er veel kunstzinnige winkeltjes en gezellige restaurants. Je verblijft op een rustige locatie vlakbij het centrum. Ga lekker een middagje shoppen of neem een kijkje bij de lagune.

  De kamers zijn sfeervol en comfortabel ingericht en hebben uitzicht op de tuin. Het ontbijt wordt hier op het terras bij de guesthouse geserveerd. Natuurlijk is er een (zoutwater) zwembad om een verfrissende duik in te nemen. Mocht je dit te koud vinden dan kan je altijd nog van het zonnetje genieten op een van de ligbedden rond het zwembad.

  xhosa cultuur Zuid-Afrika KnysnaDag 2 – Knysna, introductie Xhosa cultuur

  Om 10:00 uur haalt Sandile (of een van onze andere gidsen) je op in het centrum van Knysna. Hij neemt je mee naar de township (gemeenschap) waar hij woont, in de bergen aan de rand van het dorp. Hier maak je kennis met de cultuur in Zuid-Afrika met kinderen. Het is er veilig en er heerst een gemoedelijke sfeer. De gemeenschap bestaat voornamelijk uit Xhosa, één van de grootste stammen van Zuid-Afrika, waartoe ook bekende personen als Nelson Mandela en aartsbisschop Desmond Tutu behoren. Hun taal, die bekend staat om een aantal karakteristieke ‘klik’ geluiden, is één van de negen officiële talen in Zuid-Afrika. Sinds het einde van het apartheidsregime is de algemene welvaart in Zuid-Afrika langzaam aan het verbeteren. Projecten die Nelson Mandela heeft gestart, zorgen er voor dat de meeste Zuid-Afrikanen tegenwoordig hun eigen huisje en toegang tot elektriciteit en schoon drinkwater hebben. Het leven is voor Westerse begrippen nog relatief armoedig, maar de mensen zijn tevreden met de vooruitgang.

  cultuur zuid afrika kids posterTijdens de ochtend kom je in contact met verschillende mensen en krijg je te horen en te zien hoe het is om hier te wonen. Je bezoekt onder andere een schooltje, een crèche, een lokale bar en een traditionele medicijnvrouw. Aan het eind van de ochtend schuif je aan bij een lokaal restaurantje voor een traditionele Zuid-Afrikaanse maaltijd. Wij hadden een zeer smakelijke kip met rijst.

  Het was voor onze kids best confronterend om te zien hoe de kinderen hier opgroeien en ze realiseerden zich ineens dat de luxe die ze in Nederland gewend zijn niet overal zo vanzelfsprekend is.

  Maak van de middag gebruik om een wandeling te maken in de omliggende bossen of over het strand van het nabij gelegen Brenton-on-Sea.

  knysna uitzicht zuid afrikaDag 3 – Knysna, vertrek

  Na het ontbijt laad je de auto weer vol en vervolg je je reis. Vanuit Knysna is het vier uur rijden naar het Addo olifantenpark waar je in je eigen huurauto op een self-drive safari gaat en wij een ranger regelen die je na sluitingstijd het national park in neemt voor een spannende avondsafari.

  Op twee uur rijden, langs de tuinroute richting Kaapstad, vonden wij een comfortabele safarilodge, waar een ranger je meeneemt op safari in zijn 4×4 en je niet zelf naar het wild op zoek hoeft te gaan. Tijdens een verblijf van twee dagen heb je hier al een goede kans om vier van de Big-5 dieren te spotten.

  “Vandaag zijn we naar een township geweest. In no time hadden we een sliert kinderen achter ons aan. De door de Sikken meegenomen potloden, pennen en schriften waren zo uitgedeeld. Het township was heel anders dan we verwacht hadden. We werden begroet met een lach. De meeste mensen hadden volgens de gids werk. Dat is gelijk ook de reden dat de criminaliteit in de townships van Knysna laag is. Onze kinderen realiseren zich dat ze toch wel in een zeer bevoorrechte positie opgroeien..” Familie Welling (kids 12 & 14 jaar)