cultuur zuid afrika kids

Klik met de Xhosa

Cultuur Zuid-Afrika met kinderen

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Knysna
Reisduur: 3 dagen / 2 nachten
Reissom: € 99,- per volwassene
€ 75,- per kind
o.b.v. 2 volwassenen en 2 kinderen t/m 11 jaar, reizend in juli/aug. Andere gezinssamenstellingen en periodes op aanvraag

Ervaar samen met je kinderen hoe de lokale Xhosa-bevolking tegenwoordig leeft. Een authentieke culturele ervaring, geen toeristenshow. Verwacht dus geen lemen hutjes en vrouwen in rieten rokjes die een dansvoorstelling opvoeren, maar een inzicht in het echte leven.

Sandile of een van de andere gidsen geeft je een rondleiding door de gemeenschap waar hij woont. Je bezoekt onder andere een kleuterschooltje en de bibliotheek. Bij een shebeen (Afrikaanse bar) hoor en zie je meer van de Xhosa-cultuur en mag je zelf een poging wagen op de Afrikaanse drums. We hebben vlakbij in een rustige, groene buitenwijk van Knysna een aantal gezellige guesthouses gevonden.

Overnachten: 2 nachten in een lagune lodge in Knysna
Excursie: rondleiding door de gemeenschap van de lokale Xhosa-bevolking met gids
Transport: n.v.t
Maaltijden: 2x ontbijt
  • autohuur

  • maaltijden naast het ontbijt

  • entreegelden

Cultuur Zuid-Afrika, je uitzichtDag 1 – Knysna, aankomst

Knysna, gelegen aan een adembenemende lagune en omringd door een bebost berggebied, is een populaire stop op de bekende Tuinroute. Een laidback dorpje met een gezellige sfeer. Je vindt er veel kunstzinnige winkeltjes en restaurants.  De guesthouses die wij gevonden hebben, liggen op een rustige locatie, vlakbij het centrum. Ga lekker een middagje shoppen of neem een kijkje bij de lagune.

De kamers zijn sfeervol en comfortabel ingericht en hebben uitzicht op de tuin. Het ontbijt wordt hier op het terras bij de guesthouse geserveerd. Natuurlijk is er een (zoutwater) zwembad om een verfrissende duik in te nemen. Mocht je dit te koud vinden, dan kan je altijd nog van het zonnetje genieten op een van de ligbedden rond het zwembad. Hou je van verblijf middenin de natuur, kies dan voor onze glampingoptie, en slaap in een comfortabele safaritent met veranda en eigen braai.

xhosa cultuur Zuid-Afrika KnysnaDag 2 – Knysna, introductie Xhosa cultuur

Om 10:00 uur haalt Sandile (of een van onze andere gidsen) je op in het centrum van Knysna. Hij neemt je mee naar de township (gemeenschap) waar hij woont, in de bergen aan de rand van het dorp. Hier maak je samen met je kinderen en tieners kennis met de cultuur van Zuid-Afrika. Het is er veilig en er heerst een gemoedelijke sfeer. De gemeenschap bestaat voornamelijk uit Xhosa, één van de grootste stammen van Zuid-Afrika, waartoe ook bekende personen als Nelson Mandela en aartsbisschop Desmond Tutu behoren. Hun taal, die bekend staat om een aantal karakteristieke ‘klik’-geluiden, is één van de negen officiële talen in Zuid-Afrika. Sinds het einde van het apartheidsregime is de algemene welvaart in Zuid-Afrika langzaam aan het verbeteren. Projecten die Nelson Mandela heeft gestart, zorgen ervoor dat de meeste Zuid-Afrikanen tegenwoordig hun eigen huisje en toegang tot elektriciteit en schoon drinkwater hebben. Het leven is voor Westerse begrippen nog steeds eenvoudig, maar de mensen zijn blij met de vooruitgang.

cultuur zuid afrika kids posterTijdens de ochtend kom je in contact met de bewoners en de spelende kinderen op straat. Zo hoor en zie je hoe het is om hier te wonen. Samen met je gids bezoek je onder andere een kleuterschooltje (indien open), een schoenmaker, kapper en de bibliotheek. Tijdens een drankje bij Ella’s House hoor je de echte verhalen, krijg je een inkijkje in de Xhosa-tradities en mag je zelf een poging wagen op de Afrikaanse drums.

Het was voor onze kids best confronterend om te zien hoe de kinderen hier opgroeien en ze realiseerden zich ineens dat de luxe die ze in Nederland gewend zijn, niet overal zo vanzelfsprekend is.

Maak van de middag gebruik om een wandeling te maken in de omliggende bossen of over het strand van het nabij gelegen Brenton-on-Sea.

knysna uitzicht zuid afrikaDag 3 – Knysna, vertrek

Na het ontbijt laad je de auto weer vol, en vervolg je je reis. Vanuit Knysna is het vier uur rijden naar het Addo olifantenpark waar je in je eigen huurauto op een self-drive safari gaat, en wij tevens een ranger regelen die je na sluitingstijd meeneemt het nationale park in voor een spannende avondsafari.

Op twee uur rijden, langs de Tuinroute richting Kaapstad, vonden wij een comfortabele safarilodge, waar een ranger je meeneemt op safari in zijn 4×4 en je niet zelf naar het wild op zoek hoeft te gaan. Tijdens een verblijf van twee dagen heb je hier al een goede kans om vier van de Big-5 dieren te spotten.

Familie Welling (kids 12 & 14 jaar)

“Vandaag zijn we naar een township geweest. In no time hadden we een sliert kinderen achter ons aan. De door de Sikken meegenomen potloden, pennen en schriften waren zo uitgedeeld. Het township was heel anders dan we verwacht hadden. We werden begroet met een lach. De meeste mensen hadden volgens de gids werk. Dat is gelijk ook de reden dat de criminaliteit in de townships van Knysna laag is. Onze kinderen realiseren zich dat ze toch wel in een zeer bevoorrechte positie opgroeien..” 

Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

Klik met de Xhosa - Glamping bij de boer

Reissom: € 188,- per volwassene en € 87,- per kind
Inbegrepen: 2 nachten inclusief ontbijt + Xhosa township tour Knysna

Als alternatief bieden wij ook de mogelijkheid om op deze glamping nabij het plaatsje Wilderness te verblijven, op circa 45 min rijden van Knysna. Hier vind je ongerepte stranden, bossen, rivieren, meren en lagunes. Je slaapt in een glampingtent op een 180-jaar oude melkveehouderij, middenin de bossen. Steek na aankomst het vuurtje aan en plons in je eigen hot tub, dit is vakantie! De grazende paarden en koeien voor je tent kijken nieuwsgierig toe. De kinderen worden hier echte boeren en boerinnen en mogen helpen bij het melken en voeren van de koeien. Tegen betaling kun je hier ook paardrijden en zijn er fietsen te huur.

Welke optie wil je aanvragen?

Klik met de Xhosa
Klik met de Xhosa - Glamping bij de boer
x

Jouw koffer bevat nu:

De bouwsteen is toegevoegd aan je reisplan