walvissentocht zuid afrika

Ahoy! walvis in zicht

Walvissen Zuid-Afrika met kinderen

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Kaapstad - Hermanus
Reisduur: 3 dagen / 2 nachten
Reissom: € 176,- per volwassene
€ 131,- per kind
Reisperiode: juli t/m november

De boot ligt stil in het water en op nog geen 50 meter afstand spuit een walvis een wolk mist de lucht in en slaat met zijn staart op het water. Langzaam komt hij dichterbij en nu zie je pas goed hoe groot hij is. Met zijn 16 meter is hij langer dan de boot waar je op zit.

Van juli tot november migreren diverse soorten walvissen langs de kust van Zuid-Afrika. Dat wordt walvissen spotten in Zuid-Afrika. Ze zwemmen de baai van Hermanus in om hun jongen te krijgen. Je verblijft twee nachten in een gezellig guesthouse in deze vissersplaats. Uniek aan deze plek is dat je de walvissen ook vanaf de kant kunt spotten. Ideaal met jonge kinderen of als je er geen genoeg van kunt krijgen.

Overnachten: 2 nachten in een gezellige beach cottage in Hermanus
Excursie: boottocht walvissen spotten
Transport: n.v.t.
Maaltijden: 2 x ontbijt
  • autohuur

  • maaltijden naast het ontbijt

  • entreegelden

Dag 1 – aankomst Hermanus

Vanuit Kaapstad ben je krap twee uur onderweg. Kies niet voor de snelweg, maar juist voor een route langs de kust. Dit is één van de mooiste kustwegen van het zuidelijk halfrond. Hermanus is een gezellig vissersplaatsje wat door de jaren heen is uitgegroeid tot een populaire vakantiebestemming voor zowel internationale reizigers als de Zuid-Afrikanen zelf. Redelijk toeristisch dus, maar het is dan ook wel dé plek voor het spotten van walvissen in Zuid-Afrika. Bijzonder aan Hermanus is de baai waarin de walvissen zwemmen. Vanaf het vaste land kun je de dieren in het water zien springen of zie je in de verte een waterspuit boven het water. Maak vanmiddag een wandeling langs één van de wandelpaden rond de baai of kies voor een relaxmiddagje in Hermanus zelf.

In Hermanus hebben we een gezellige beach cottage gevonden, pal bij het strand waar je met je kids kunt verblijven. ’s Morgens wordt er een ontbijtmandje langs gebracht, zodat je niet zelf de shoppings hoeft te doen. Reis je met 1 kind dan overnacht je in een gezellig guesthouse in het centrum van Hermanus.

Walvissentocht Zuid-Afrika, in HermanusDag 2 – Walvissen spotten op de Indische Oceaan

Heb je de walvissen op dag 1 in de verte in de baai zien zwemmen? Vandaag ga je ze van dichtbij bekijken. Je maakt een twee uur durende walvissentocht voor de kust van Hermanus. Je start in de baai, maar gaat dan al gauw ook de open zee op. Tijdens de tocht die wij zelf maakten, zagen wij drie walvissen, een Bultrug walvis van ongeveer 17 meter en een grote Southern Right walvis met een baby erbij. Ook zagen wij een groep van zo’n 20 dolfijnen in de branding spelen. Naast veel verschillende soorten dolfijnen zie je ook haaien, zeehonden en misschien wel pinguïns.

Reis je buiten het walvisseizoen dan kun je deze boottocht niet maken. We raden deze bouwsteen dan ook alleen aan in walvisseizoen (juli t/m november).

Walvissen Zuid-Afrika, maar ook dolfijnenDag 3 – vertrek Hermanus

Omdat Hermanus, naast de walvissen, niet heel veel meer te bieden heeft, vinden wij twee overnachtingen hier prima. Vanuit Hermanus reis je door naar het binnenland naar Braaien op de Boerderie of Grot in de outback. Leer het binnenland kennen door een lokale farmtour of een kruip door, sluip door grottenavontuur.

Pien (10 jaar) – familie Ribbens

“We waren eventjes aan het varen en toen zagen we al de eerste walvissen in Zuid-Afrika: het waren er drie naast elkaar. Heel mooi was dat. Toen gingen we verder en zagen we er één die sprong maakte. Zoals mijn moeder zei: tranentrekkend mooi! We kwamen langs grote rotsen en zagen zeehonden. Eerst zagen we er een paar, maar al snel ontdekten we dat het er heel veel waren. De gids vertelde dat er wel 4000 zeehonden in deze baai leven. Toen gingen we weer terug, we maakten heel veel vaart en schoven zo het strand op.”