Zoef, Zoef Drakensberg

Actief in de Drakensberg - Zuid-Afrika met je gezin

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Drakensberg
Reisduur: 4 dagen / 3 nachten
Reissom: € 162,- per volwassene
€ 120,- per kind
o.b.v. 2 volwassenen en 2 kinderen t/m 11 jaar, reizend in juli/aug. Andere gezinssamenstellingen en periodes op aanvraag.

Grillig gevormde bergketens, rivieren en uitgestrekte weides zijn je uitzicht voor de komende paar dagen. Je bent in de Drakensberg, de Alpen van Zuid-Afrika. We regelen hier een stoere excursie voor jou en je gezin. Je kunt per step samen de berg afzoeven of, gezekerd en in een harnas, door de boomtoppen zweven.
Na de vele kilometers in de auto waren onze kids wel toe aan wat sportieve afwisseling. Welkom in actief Zuid-Afrika.

Je slaapt drie nachten in een comfortabele accommodatie tussen de groene velden en bergen. Binnen is het gezellig vertoeven bij je eigen open haard - een fijne plek wanneer de avonden wat kouder worden. Vanaf je veranda kijk je uit op de hoge pieken van de Drakensberg. Wij vonden dit de ideale uitvalsbasis om de omgeving te verkennen.

Overnachten: 3 nachten in een guesthouse met zwembad in de Champagne Valley
Excursie: steptocht of tokkelen (beiden met gids)
Transport: n.v.t.
Maaltijden: 3x ontbijt
  • autohuur

  • maaltijden naast het ontbijt

  • foto- en videomateriaal dat tijdens de excursie gemaakt wordt

  • fooien

Dag 1 – Gowan Valley of Clarence – Drakensberg

Afhankelijk van waar je vandaan komt, rijd je vandaag tussen de anderhalf en vijf uur naar de Drakensberg. Vanaf de kust wordt het landschap steeds heuvelachtiger met in de verte de pieken van de Drakensberg. Dit ruige gebied, op de grens met Lesotho, heeft toppen van 1700 tot 3500 meter en bestaat uit begroeide basaltbergen waar talrijke bergbeekjes doorheen lopen.

Je hotel ligt in Champagne Valley; een centrale plek in de Drakensberg. Met het uitzicht over de bergtoppen is het ’s avonds gezellig tegen elkaar aan kruipen voor de open haard. Wij kregen hier echt het knusse wintersportgevoel. Daarnaast heeft het hotel ruime kamers en een zwembad. Wanneer het niet te koud is, nemen je kids een duik in het zwembad terwijl jij op de veranda met een glas Zuid-Afrikaanse wijn een oogje in het zeil houdt. Liever even de benen strekken? Maak dan een wandeling. Bij de receptie weten ze alles over de verschillende routes; zij kennen de regio ten slotte op hun duimpje.

Dag 2 – Steppend naar beneden of tokkelen door de boomtoppen

Tijd voor een sportief uitje. Na een stevig ontbijt rijd je naar het beginpunt van je gekozen excursie. Mocht je beide excursies willen maken tijdens je verblijf, laat het ons dan weten.

Bij het activiteitencentrum voor het steppen staat een 4WD voor je klaar om je naar de top te brengen. Na een korte uitleg en foto’s van het uitzicht zet je je helm op en is het tijd om op pad te gaan. De gids rijdt voorop. In het begin rijd je over smalle zandpaadjes, met links en rechts bomen. Hier en daar moet je een rivier oversteken – gelukkig liggen er houten bruggen overheen.

Wij vonden het in het begin best spannend, maar al snel wennen we aan onze step en aan het tempo. Naarmate je afdaalt, verandert het landschap: bomen maken plaats voor wuivende grashalmen, waar je doorheen zoeft. Je staat steeds steviger op de step, dus de wat steilere afdalingen zijn voor het laatst bewaard. Met een beetje geluk spot je onderweg een adelaar of een gier. Rond lunchtijd ben je weer beneden en heb je de rest van de dag voor jezelf.

Kinderen tussen vier en negen jaar oud gaan samen met papa of mama op de step, zijn ze 10 jaar of ouder dan mogen ze zelf rijden.

drakensberg zipline zuid afrika

Tokkelen

Na een kleine introductieles ga je, gezekerd natuurlijk, op pad, tot hoogtes van wel 60 meter. In een legertruck rijd je de berg op, en na nog een korte hike kan dan eindelijk het echte tokkelen beginnen! De platformen liggen zowel in de boomtoppen als op de rotsen en het uitzicht is elke keer weer verrassend. Onze tieners vonden de ‘Ferrari’ (de snelste kabelbaan) de coolste kabelbaan van de dag.

Eng? Soms wel een beetje. Wanneer je het echt te spannend vindt om dit in je eentje te doen, is er ook nog de tandemride. Je tokkelt dan niet alleen, maar samen met een gids. De gids vertelt tussendoor over de wilde dieren die in de Drakensberg voorkomen, over de (soms zeer zeldzame) vogels die je hoort en de verschillende bomen en planten die je onderweg tegenkomt. Na 2,5 uur ben je weer bijna terug bij je beginpunt. Via een pittige wandeling heuvelop kom je terug bij de jeep die je naar het activiteitencentrum brengt. Dit duurde veel te kort!

Deze excursie is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Vooral tieners vinden dit een echte adrenalinekick.

Dag 3 – Drakensberg

Vandaag staat er niets op het programma. Een dag zonder reizen of excursies kan af en toe best lekker zijn. Wil je in je eigen tempo gaan wandelen, dan is dit het moment ervoor. Er zijn al wandelingen vanaf één kilometer. Deze zogenaamde ‘varen’-route loopt langs een riviertje. Wij kozen voor een wandeling van 9,5 kilometer: de Stable Cave Trail. Parkeer je auto bij Monk’s Cowl en beklim de Steilberg, onderweg naar deze ‘grot’. Het uitzicht over de Valley of Pools is adembenemend. Zorg dat je goed voorbereid op weg gaat. Zo regelden wij van tevoren bij onze lodge een lunchpakket dat we mee konden nemen. Lekker voor onderweg.

Heb je geen zin om te wandelen, maar wil je nog wel wat van de Drakensberg zien? Maak dan een ballonvaart over de bergtoppen of verken het gebied vanaf de rug van een paard. Vanavond slaap je nog een laatste avond in je lodge. Met het uitzicht over de bergtoppen is het ’s avonds gezellig tegen elkaar aan kruipen voor de open haard. Wij kregen hier echt het knusse wintersportgevoel.

uitzicht golden gate zuid afrikaDag 4 – Vertrek Drakensberg – Golden Gate – luchthaven Johannesburg

Wanneer je vandaag nog een bezoek wilt brengen aan het Golden Gate National Park, raden we je aan vroeg op pad te gaan. Dit park ligt op de grens tussen Lesotho en Free State en is behoorlijk bergachtig. Onderweg zie je vruchtbare groene hellingen, snelstromende rivieren en bergstroompjes. Wij keken onze ogen uit bij de vreemd gevormde rotsformaties in allerlei kleuren. De prachtige luchten en vergezichten vormen het decor van je wandeling. Geen tijd meer om te wandelen? Er doorheen rijden vonden wij al een cadeautje. Kijk goed om je heen voor een laatste blik op klein wild, zoals grazende gnoes, zebra’s en met een beetje geluk, elanden. Wil je rustig de tijd voor Golden Gate NP nemen, dan regelen wij een laatste nacht op een uur rijden van Johannesburg Tambo Airport (voor je vlucht naar huis).

Heb je in verband met de vertrektijd van je vlucht geen tijd voor Golden Gate NP, rijd dan in circa vijf uur direct naar de luchthaven van Johannesburg. Wij maakten onderweg een stop bij het kleinste kerkje van Zuid-Afrika bij het plaatsje Van Reenen en hebben hier geluncht in het theehuis. Aangekomen op de luchthaven lever je de auto in. De volgende ochtend kom je weer aan op Europese bodem.

Jouw koffer bevat nu:

De bouwsteen is toegevoegd aan je reisplan