Zuid-Afrika familiereis - Drakensbergen steppen

Step op, berg af

Steppen in de Drakensberg - actief Zuid-Afrika

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Drakensberg
Reisduur: 4 dagen / 3 nachten
Reissom: € 170,- per volwassene
€ 126,- per kind

Grillig gevormde bergketens, rivieren en uitgestrekte weides zijn je uitzicht voor de komende paar dagen. Je bent in de Drakensbergen, de Alpen van Zuid-Afrika. We regelen hier een stoere excursie voor jou en je kinderen: op een step zoef je samen de berg af. Na de vele kilometers in de auto waren onze kids wel toe aan wat sportieve afwisseling. Welkom in actief Zuid-Afrika. Kinderen tussen vier en negen jaar oud gaan samen met papa of mama op de step, zijn ze 10 jaar of ouder dan mogen ze alleen. De tocht gaat over hobbelige zandpaden en tussen wuivende grashalmen door. Met een beetje geluk spot je onderweg een adelaar of een gier.

Je slaapt drie nachten in een comfortabele accommodatie midden tussen de groene velden en bergen. Binnen is het gezellig vertoeven bij je eigen openhaard - een fijne plek wanneer de avonden wat kouder worden. Vanaf je veranda kijk je uit op de hoge pieken van de Drakensbergen. Wij vonden dit de ideale uitvalsbasis om de omgeving te verkennen.

Overnachten: 3 nachten in een guesthouse met zwembad in de Champagne Valley
Excursie: steptocht door de Drakenbergen met gids
Transport: n.v.t.
Maaltijden: 3x ontbijt
  • autohuur

  • maaltijden naast het ontbijt

  • entreegelden

  • fooien

guesthouse drakensbergen zuid afrikaDag 1 – Uhmlanga – Drakensbergen

Afhankelijk van waar je vandaan komt, rijd je vandaag tussen de twee en vijf uur naar de Drakensbergen. Het landschap wordt steeds heuvelachtiger met in de verte de pieken van de Drakensbergen. Dit ruige gebied, op de grens met Lesotho, heeft toppen van 1700 tot 3500 meter en bestaat uit begroeide basaltbergen waar talrijke bergbeekjes doorheen lopen.

Je hotel ligt in Champagne Valley: een centrale plek in de Drakensbergen. Met het uitzicht over de bergtoppen is het ’s avonds gezellig tegen elkaar aan kruipen voor de openhaard. Wij kregen hier echt het knusse wintersportgevoel. Daarnaast heeft het hotel ruime kamers en een zwembad. Wanneer het niet te koud is nemen je kids een duik in het zwembad terwijl jij op de veranda met een glas Zuid-Afrikaanse wijn een oogje in het zeil houdt. Liever even de benen strekken? Maak dan een wandeling. Bij de receptie weten ze alles over de verschillende routes; zij kennen de regio ten slotte op hun duimpje.

Op je step actief door Zuid-AfrikaDag 2 – Steppend naar beneden

Tijd voor een sportief uitje. Na een stevig ontbijt rijd je naar het beginpunt van je route. Hier staat een 4WD voor je klaar om je naar de top te brengen, waar de afdaling van 4,5 kilometer begint. Na een korte uitleg zet je je helm op en is het tijd om op pad te gaan. De gids rijdt voorop. In het begin rijd je over smalle zandpaadjes, met links en rechts bomen. Hier en daar moet je een rivier oversteken – gelukkig liggen er houten bruggen overheen.

Wij vonden het in het begin best spannend, maar al snel wennen we aan onze step en aan het tempo. Naarmate je afdaalt verandert het landschap: bomen maken plaats voor wuivende grashalmen, waar je doorheen zoeft. Je staat steeds steviger op de step, dus de wat steilere afdalingen zijn voor het laatst bewaard. Wij genoten onderweg van de frisse lucht en het uitzicht. Rond lunchtijd ben je weer beneden en heb je de rest van de dag voor jezelf.

wandelen drakensbergen zuid afrikaDag 3 – Drakensbergen

Vandaag voldoende tijd om de Drakensbergen op eigen gelegenheid te verkennen. Wij vonden het leuk om een korte wandeling te maken – er zijn al wandelingen vanaf één kilometer. Deze zogenaamde ‘varen’-route loopt langs een riviertje: onze kinderen vonden het heerlijk om hier in te plonzen, dammetjes te bouwen en af te koelen. Onderweg kom je genoeg plekken tegen voor een picknick. Vergeet daarom niet ’s ochtends een lunchpakket mee te nemen. Bij de receptie van je hotel is dit makkelijk te regelen. Neem ook genoeg water mee voor onderweg.

Heb je geen zin om te wandelen, maar wil je nog wel wat van het gebied zien? Regel dan een ballonvaart voor jou en je kinderen, of verken de Drakensbergen op de rug van een paard. Vanaf ‘grote’ hoogte kijk je uit over de begroeide bergtoppen en snuif je de frisse lucht op. Vanavond is de laatste avond van je verblijf in de lodge. Geniet vanaf de veranda van het mooie uitzicht over de Drakensbergen. Is het te fris, steek dan je openhaard aan.

golden gate zuid afrikaDag 4 – Vertrek Drakensbergen – Golden Gate – luchthaven Johannesburg

Wanneer je vandaag nog een bezoek wil brengen aan het Golden Gate National Park raden we je aan vroeg op pad te gaan. Dit park ligt op de grens tussen Lesotho en Free State en is behoorlijk bergachtig. Onderweg zie je vruchtbare groene hellingen, snelstromende rivieren en bergstroompjes. Wij keken onze ogen uit bij de vreemd gevormde rotsformaties in allerlei kleuren. De prachtige luchten en vergezichten vormen het decor van je wandeling. Geen tijd meer om te wandelen? Er doorheen rijden vonden wij al een cadeautje. Kijk goed om je heen voor een laatste blik op klein wild, zoals grazende gnoes, zebra’s en met een beetje geluk elanden. Wil je rustig de tijd voor Golden Gate nemen, dan regelen wij een laatste nacht op een uur rijden van Johannesburg Tambo Airport (voor je vlucht naar huis).

Heb je in verband met de vertrektijd van je vlucht geen tijd voor Golden Gate, rijd dan in circa vijf uur direct naar de luchthaven van Johannesburg. Wij maakten onderweg een stop bij het kleinste kerkje van Zuid-Afrika bij het plaatsje Van Reenen en hebben hier geluncht in het theehuis. Aangekomen op de luchthaven lever je de auto in. Je komt de volgende ochtend aan op Europese bodem.