Zuid-Afrika gezondheid en reizenZuid-Afrika gezondheid op reis

Zuid-Afrika gezondheid met kinderen

Met onze familiereizen door Zuid-Afrika kan je door uitsluitend malariavrije gebieden reizen. Wil je graag naar het Kruger park dan is onze zomervakantie een goede periode want dan is er nagenoeg geen risico op malaria. Verder zijn er geen inentingen verplicht. Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A raden we echter wel aan. Een DTP inenting hebben de meeste mensen in hun jeugd al gehad en daarom wellicht je kinderen ook al. Lees hieronder meer over inentingen.

Op reis loop je altijd wat meer risico om ziek te worden dan thuis. Hieronder staan tips voor vertrek, wat je kunt doen om ter plekke gezond te blijven en tenslotte waar je op moet letten bij thuiskomst.

Wij hebben onderstaande gegevens laten nalezen en corrigeren door het LUMC in Leiden. Echter, wij raden aan om zelf ook met een medische instantie de meest actuele informatie op Zuid Afrika te checken.

Zuid-Afrika gezondheid en kinderenGezondheidsmaatregelen voor vertrek

Als je medicijnen gebruikt, neem dan een bijsluiter mee, zodat er geen twijfel over kan bestaan dat je geen misverstanden kunnen ontstaan over wat je bij je hebt. Zorg altijd voor een extra voorraadje zodat je je niet gek hoeft te zoeken in een apotheek mocht je iets kwijtraken. Neem een Engelse brief van je arts mee over dit medicijngebruik.

Heb je een bril of draag je lenzen, neem dan de opticienbeschrijving mee of een extra bril of extra paar lenzen. Zorg ook dat je voor vertrek contact opneemt met een medische instantie die verstand van zaken heeft, zoals een ziekenhuis of in grote steden de GGD. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis of op kantoor langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten. De rekening wordt rechtstreeks naar je zorgverzekering gestuurd, wel zo handig. Vaak worden het consult en/of de vaccinaties zelf ook nog eens vergoed.

Een last minute reis naar Zuid-Afrika hoeft voor een gezond persoon geen probleem te zijn; je zou desnoods op Schiphol nog naar de Travel Clinic van KLM Health Services of de Airport Medical Services kunnen gaan voor de laatste vaccinaties. Neem wel altijd je vaccinatieboekje mee als je dat hebt.

zuid-afrika-meisje-met-vlinderNatuurlijk is het het beste wanneer je je vaccinaties ruim van te voren regelt. Er zijn verschillende instellingen die vaccinaties verzorgen, zoals bijvoorbeeld de GGD, huisarts of ziekenhuis. Let wel op dat jouw keuze aangesloten is bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Deze organisatie zorgt ervoor dat de aangesloten instellingen up-to-date zijn op het gebied van vaccinaties en ziektepreventie voor de tropen en andere verre bestemmingen.

Drie centraal gelegen instanties die je kunt bezoeken zijn: het LUMC in Leiden, tel. 071-5263636, (informatie en afspraken voor de vaccinatiepoli ’s morgens van 09.30-11.30 uur), Travel Clinic te Rotterdam, (bandje met info: 0900-5034090) en in Amsterdam het AMC (bandje met info allerlei landen € 0,50 per minuut, tel. 0900-9584). Verder kun je bij Inside Travel News (030-6912752) een gratis informatiepakketje aanvragen. De prijzen voor vaccinaties kunnen uiteenlopen; het kan de moeite waard zijn een beetje te shoppen.

Websites:
www.lcr.nl
www.tropenzorg.nl
www.tripprep.nl

Zuid-Afrika gezondheid en struisvogelsOnderstaand informatie is gericht op de reiziger die gezond is, niet zwanger is en niet langer dan 1 maand in Zuid-Afrika blijft. Zorg ervoor dat je informatie zoekt op basis van je eigen situatie.

Malaria

In de warme zomermaanden (onze winter) komt in en rondom het Krugerpark, Swaziland en St. Lucia malaria voor. Een groot gedeelte van het land is dus malaria-vrij en het hele jaar goed te bereizen wanneer je liever geen malariapillen wilt nemen.

In de wat koelere wintermaanden (onze zomer) komt er ook in het Krugerpark, Swaziland en St. Lucia nagenoeg geen malaria voor. We raden wel altijd aan om advies te vragen bij de GGD bij jouw in de buurt of bovenstaande instellingen. Zij kunnen advies geven over het gebruik van eventuele (kinder)profylaxen (malariapillen). Daarnaast adviseren we je ook een aantal risicobeperkende maatregelen te treffen. ’s Avonds armen, benen en voeten bedekken, een muggenmiddel met DEET opsmeren en een klamboe gebruiken. Zorg dat je ook iets bij je hebt waarmee je de klamboe kunt ophangen, bijvoorbeeld een touw en een schroefhaak of kurkentrekker. Mocht je desondanks toch ineens koorts krijgen die langer dan twee dagen aanhoudt, dan is het belangrijk een arts te raadplegen om malaria uit te sluiten. Dit geldt tot twee maanden na terugkeer in Nederland.

zuid afrika safarai olifantVaccinaties

Als je met je gezin naar Zuidelijk Afrika reist worden vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A aangeraden. Een DTP inenting hebben de meeste mensen in hun jeugd al gehad en daarom wellicht je kinderen ook al. Na een herhaalprik kun je er dan weer een poosje tegen. De reguliere hepatitis-A injectie heeft een beperkte werkingsduur, dus moet het kort voor vertrek gehaald worden. Als je vaak of voor langere tijd naar landen gaat waar hepatitis-A voorkomt dan is zou je een lange termijn injectie kunnen nemen zoals Havrix. Houd er wel rekening mee dat dit een dure vaccin is en dat je na 6 maanden een herhaalprik nodig hebt.

Onlangs is de gele koorts richtlijn aangescherpt. Alle reizigers die per vliegtuig naar Zuid-Afrika reizen en een tussenstop maken in een land waar gele koorts voorkomt, moeten een vaccinatiebewijs tegen gele koorts tonen bij aankomst in Zuid-Afrika. Ook als men tijdens de tussenstop (transit) het vliegveld of vliegtuig niet verlaat, is een gele koorts vaccinatiebewijs verplicht. Zonder dit gele koorts vaccinatiebewijs kan de toegang tot het land geweigerd worden.Een gele koorts vaccinatie moet 10 dagen voor vertrek worden toegediend.

gezondheid zuid afrika artsZuid-Afrika gezondheid ter plekke

Je kunt er natuurlijk voor zorgen dat jij en je kinderen de nodige vaccinaties krijgen, maar het is ook belangrijk om op locatie gezond te blijven. Wees daarom ter plaatse ook alert. Als jij of je kinderen iets mankeert, wacht niet tot thuiskomst maar raadpleeg ter plekke een arts. Als je medicijnen nodig (voor grote of kleine kwaaltjes), dan kun je een ‘pharmacy’ of ‘Apteek’ bezoeken. Je kunt je hier meestal naast Engels ook in het Nederlands verstaanbaar maken. Als je geen advies nodig hebt en precies weet wat je nodig hebt, dan kun je ook bij de supermarkt of een ‘Clicks’ terecht.

Zuid-Afrikaanse medische faciliteiten in de grote steden en in de omgeving van parken en stranden zijn goed. Als jij of één van je kinderen ziek wordt, zal er door je hotel snel een dokter geregeld worden. Als je naar het ziekenhuis moet zal je in een gewone ziekenhuis even moeten wachten voor je aan de buurt bent. Wil je sneller aan de beurt zijn, dan kun je het beste naar een van de Zuid-Afrikaanse prive-klinieken. Ze staan bekend om hun goede reputatie en je wordt gelijk geholpen.

gezondheid zuid afrika toiletDiarree

Verandering van ritme, klimaat en voedsel (vooral pittig eten) kunnen je darmen en met name die van kinderen op hol doen slaan. Zo lang dit alleen gaat om dunne ontlasting zonder bijverschijnselen kun je het beste gewoon rustig aan doen en zorgen dat je genoeg drinken binnen krijgt. Je kunt eventueel wat ORS (Oral Rehydration Salts) in water oplossen en opdrinken om te zorgen dat je niet uitdroogt; dit is extra belangrijk voor kinderen en oudere vakantiegangers. Als je echt moet reizen kun je nog loperamide innemen (voor 2 jaar en ouder). Dit legt de peristaltiek (knijpwerking) van de darmen tijdelijk stil. Als de diarree langer dan twee dagen aanhoudt, of als je ook koorts, bloed in de ontlasting of andere klachten hebt, neem dan contact op met een arts voor verdere hulp. Medische voorzieningen in Zuid-Afrika en met name in de grotere steden zijn over het algemeen zeer goed. Ze zijn er alleen wel eerder met het geven van antibiotica dan in Nederland. Dit stopt misschien wel je acute kwaal maar kan tot andere spijsverteringsmoeilijkheden leiden je darmflora vernietigd wordt.

gezondheid zuid afrika waterOm diarree te voorkomen

Drink alleen water en dranken uit afgesloten/ gesealde flessen en blikjes. Dranken die gekookt zijn zoals thee of koffie kan je ook rustig drinken. Ronde bolletjes ijs met gaten is veilig en zo ook fruitsap waar geen water aan is toegevoegd. Voedsel, vooral vlees en vis, moet goed gekookt, gestoofd of doorbakken zijn. Westerse salades zoals bij salad bars in dure hotels gebruikelijk zijn, zijn in dit licht af te raden. Hamburgers zijn (eigen ervaring) over het algemeen eerder onveilig dan gewoon vlees zoals de lokale bevolking dat eet. Over het algemeen is het veilig om aan straatstalletjes te eten, ook al zou je dat wellicht niet verwachten. Eet vooral daar waar het druk is: de omloopsnelheid waarmee het voedsel wordt geproduceerd en opgegeten is dan hoog, wat de hygiëne ten goede komt. Let wel op hoe borden, glazen en bestek worden afgewassen. Vaak is er geen stromend water en staat er alleen een emmer met een sopje te bakken in de zon. Het is dan verstandig om een ander tentje uit te zoeken. Restaurants waarbij je goed kan zien hoe schoon het is, zijn aan te raden. Wat betreft eetstalletjes is het verstandig later op de dag geen vlees meer te eten, dat vlees heeft soms al de hele dag ongekoeld gelegen. Een probaat huismiddel ter voorkoming van uitdroging bij diarree is het drinken van cola en bouillon (niet perse tegelijkertijd). Cola is bijna overal te koop en bouillon en een spiraalkoker kun je meenemen uit Nederland.

Bilharzia

Voorkom een infectie overgebracht door kleine wormpjes door niet in stilstaand water te zwemmen.

zuid afrika kinderen culturalHuidverzorging

Neem wondjes in de tropen serieus: houd ze in de gaten en doe er iets desinfecterends op en eventueel voor overdag een pleister. Let er ook op dat kinderen muggenbulten niet openkrabben.

Zorg dat je altijd een hoge factor zonnebrandcrème bij je hebt en smeer deze regelmatig op de blootstaande huid, ook tijdens regenseizoenen. Snorkelen met een T-shirt en en (korte) broek aan is niet raar. Wij doen het in ieder geval altijd. De zon is superkrachtig op de evenaar, ook als er bewolking is.

Draag geen felgekleurde of zwarte kleding en geen sterke parfum, deo of aftershave om stekende insecten op afstand te houden (zorg dat je niet te veel op een bloem lijkt). Als je gevoelig bent voor huidirritatie is het het best om katoenen of linnen kleding te dragen, dat broeit niet snel. Je kunt eventueel jezelf na het ochtendtoilet inpoederen ter voorkoming van broeien (prickly heat).

Was of desinfecteer je handen na toiletbezoek en bijt liever geen nagels.

vliegtuig zonsondergang zuid afrikaZuid-Afrika gezondheid na thuiskomst

Zelfs na het einde van een leuke verre reis met je kinderen is het goed om alert te blijven. Als jij of je kind na thuiskomst (en dat kan zelfs enkele maanden later zijn) zomaar uit het niets koorts, darmklachten of iets anders onder de leden krijgt dat je niet kunt verklaren kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

Laat je arts dan weten dat je naar Zuid- Afrika bent geweest, hoelang je er bent geweest, waar je precies bent geweest en wat je er gedaan hebt. Als je veel contact hebt gehad met de plaatselijke bevolking is het verstandig een Mantoux test te ondergaan (test op tbc).

 

Ga naar het Riksja Family Zuid-Afrika-rondreizen overzicht
of
klik hier om naar mijn reisplan te gaan