Klimaat Zuid-Afrika met kidsLekker weer?

Het klimaat in Zuid-Afrika

In Zuid Afrika lopen de seizoenen tegengesteld aan die van ons. Wanneer wij hier bibberen van de kou, is het daar hartje zomer. Toch kun je eigenlijk het hele jaar op vakantie; echt grote temperatuurverschillen tussen de jaargetijden zijn er niet en het is gemiddeld 25 graden. Het klimaat in Zuid-Afrika is grotendeels halfwoestijn, en daarnaast subtropisch langs de kust. Overdag is het zonnig, ’s nachts koel. Januari is de warmste maand en juli de koudste.

Wanneer je met Riksja Family Zuid-Afrika reist, bezoek je het malaria-vrije gebied van de West Kaap. Hier is het verrassend groen, heel anders dan je misschien zou verwachten van Zuid-Afrika. Het is hier ook het hele jaar aangenaam warm, met weinig luchtvochtigheid. En wildlife is er genoeg.

 

Het Klimaat Zuid-Afrika tijdens je reisReizen tijdens de schoolvakanties?

Voorjaarsvakantie (begin februari):

Zomer. De gemiddelde temperatuur is 26 graden met veel zon. Ondanks dat een groot deel van Zuid-Afrika aan de kust ligt, is het niet echt een strandbestemming. Je kunt heerlijk uitwaaien, maar zie jezelf niet onder een palmboom op het strand liggen. Naast zon zijn ook mist en regen normaal voor de zomer. Door de luchtvochtigheid kan het rond deze tijd een beetje benauwd zijn.

Meivakantie Afrika (eind april/begin mei) en zomervakantie (juli/augustus):

Mei, juli en augustus zijn goede maanden om door Zuid-Afrika te reizen, met een gemiddelde temperatuur van 20 graden. Het regent nu weliswaar iets meer, maar als het al regent, is dit meestal ’s nachts en is de regen snel weer verdwenen. Als het regent kunnen temperaturen omlaag gaan. Nachten kunnen aardig fris zijn. Een paar keer per maand trekt er een koudefront over de Kaap: dat is te vergelijken met Europees, grillig herfstweer. Het kan daarom geen kwaad om voor de kids (en jezelf) een sjaal en handschoenen mee te nemen voor een avondsafari.

Het voordeel van tijdens de Zuid-Afrikaanse winter reizen is dat je het land op zijn groenst ziet, je ontwijkt de drukte van het hoogseizoen, je kunt goedkoper reizen en je zal bovendien goed wild kunnen spotten. Juli tot november is ook dé periode om walvissen te spotten.

Fietsen in fijn klimaat Zuid-AfrikaHerfstvakantie (half oktober):

De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 20 en 26 graden. Het landschap is nog groen en de bloemen staan nog in bloei. Hierdoor zijn de uitzichten op met name de zogenaamde Tuinroute spectaculair.

Kerstvakantie (eind december/ begin januari):

Zomer in Zuid Afrika. Klinkt leuk, zeker omdat we ons voor kunnen stellen dat je aan onze winter wilt ontsnappen en tijdens de kerstvakantie naar Zuid-Afrika wilt. Temperaturen liggen nu wel vaak boven de 30 graden en de meeste Zuid-Afrikanen hebben zomervakantie in december en januari. Populaire gebieden zijn druk. Boek tijdig, voordat accommodaties vol zitten.

Uitwaaien in klimaat Zuid-AfrikaEn buiten de schoolvakanties?


Als je met jongere kinderen reist, en geen rekening hoeft te houden met schoolvakanties, kun je het beste in september of oktober reizen. Tijdens onze veelal gure herfst is het lente in Zuid-Afrika. De natuur komt dan weer tot leven en temperaturen zijn zeer aangenaam rondom de West Kaap (gemiddeld 22 graden). Het is niet te heet, niet te koud en je kunt je regenkleding thuislaten.

Houdt er rekening mee dat er geen garanties zijn wat het weer betreft; er kan altijd wel een mindere dag tussen zitten. Een truitje of een vestje inpakken voor de kids (en jezelf) kan daarom geen kwaad. Kijk hier voor het actuele weer in Zuid-Afrika.

Stel je eigen reis samen met bouwstenen
of
kies voor één van onze Zuid-Afrika rondreizen met kinderen

 

Vraag jouw portie reisinspiratie aan!

Ben je nog aan het oriënteren op Zuid-Afrika en aan het puzzelen waar je heen wilt? Wij delen graag onze insidertips met je: plekken die je wat ons betreft niet mag missen! Vraag onze gratis inspiratiemail aan.