Reisinformatie Zuid-Afrika - wist je dat?Wist je dat?

Tips en info voor gezinsreizen naar Zuid-Afrika

Tijdsverschil: Er is geen tijdsverschil tijdens onze zomertijd, maar zodra onze wintertijd ingaat, is het in Zuid-Afrika 1 uur later dan in Nederland. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een jetlag.

Bellen: Als je geen kater aan je vakantie wilt overhouden kun je het beste niet al te vaak naar Nederland bellen met je mobiel. Bellen kost gemiddeld €1,30 per minuut en smsen kost gemiddeld €0,75 per sms. Een beter alternatief is bijvoorbeeld gebruik te maken van Skype of whats app via het internet. Als je telefoon simlockvrij is kun je ook in een van de vele grote supermarkten een Zuid-Afrikaanse simkaart kopen voor binnenlands gebruik. Beltegoed is verkrijgbaar in supermarkten, kiosken en pompstations.

Praktisch Zuid-Afrika - bellenInternet: In de meeste hotels en lodges waar wij gebruik van maken heb je tegenwoordig toegang tot het internet; via een computer in de lounge of via wi-fi met je eigen laptop of tablet. Soms wordt hier een kleine vergoeding voor gevraagd. Daarnaast kun je in steeds meer cafés en restaurants gratis wi-fi krijgen die je weer kunt gebruiken als je bijvoorbeeld een smartphone bij je hebt.

Voltage: Het netspanning in Zuid-Afrika is 220/230 volt. Je kunt het beste ter plekke een universeelstekker kopen; wereldstekkers uit Nederland werken namelijk niet altijd in Zuid-Afrika.

Taal: Je verstaanbaar maken in Zuid-Afrika zal niet zo moeilijk zijn. De meeste Zuid-Afrikanen spreken Afrikaans (wat veel weg heeft van Nederlands) of Engels. Daarnaast zijn er nog negen officiële ‘Bantoe’ talen die een stuk moeilijker te begrijpen zijn.

Praktisch Zuid-Afrika - geschiedenisGeschiedenis in een notendop

Zuid-Afrika heeft een vrij roemruchte verleden. Maar het is ook de zogenaamde bakermat van de beschaving en er wordt zelfs beweerd dat alle volkeren van origine uit Afrika afkomstig zijn. Een van de eerste culturen van Zuid-Afrika, die van de Bosjesmannen, is al 25.000 jaar oud. Pas veel later was er een kortstondig Portugese overheersing en hebben uiteindelijk de Nederlanders het land gekoloniseerd. Een eeuw daarna volgde de Britse overheersing en waren er twee bittere ‘Boerenoorlogen’ tussen de Britten en de blanke Zuid-Afrikaanse Boeren.

In de 20e eeuw begon het schrikbewind van de Apartheid onder leiding van D.F. Malan en de Nationale Partij. De zwarte bevolking van Zuid-Afrika werd tijdens het Apartheids regime systematisch onderdrukt, opgesloten en zelfs vermoord. Mannen zoals Steve Biko en Nelson Mandela werden in deze periode wereldberoemd als gevolg van hun gevecht tegen de apartheid. Steve Biko overleefde zijn gevangenschap niet, maar Nelson Mandela werd na 27 jaar gevangenschap vrijgelaten.

Met zijn vrijlating en de afschaffing van discriminatiewetten door President Botha kwam er een definitieve einde aan Apartheid in Zuid-Afrika. Kort daarna in 1994 vonden de eerste vrije Democratische Presidentsverkiezingen plaats en werd Nelson Mandela als eerste zwarte president van Zuid-Afrika gekozen.

Praktisch Zuid-Afrika - ontmoetingenVeiligheid

Na de val van het Apartheidsregime is Zuid-Afrika een veel stabieler en veiliger land geworden; een fijne reisbestemming voor gezinnen met kinderen. Maar net als in ieder ander bestemming moet je het gevaar niet opzoeken. Geld, paspoort en reisdocumenten kun je het beste in de kluis van je hotel achterlaten en laat opzichtige sieraden thuis in Nederland.

Wanneer het donker is is het veiliger om per taxi ergens heen te gaan dan lopend. Maar dit kan per plaats verschillen. Wij vragen het altijd even na bij de receptie van onze accommodaties.  Informeer dan ook gelijk waar je beter niet heen kan gaan.

Met een huurauto kun je het beste alleen stoppen bij benzinestations en wegrestaurants en neem liever geen lifters mee. Rij voorzichtig en let op de snelheidslimiet; zo kun je beter rekening houden met eventueel gevaarlijk rijgedrag van andere weggebruikers. Voor je eigen veiligheid kun je beter niet na zonsondergang reizen. Dit is ook omdat er ook in de het donker nog steeds mensen en dieren langs de weg kunnen lopen die je dan niet goed ziet.

Praktisch Zuid-AfrikaEten en drinken

Zuid-Afrikaans eten is zeer divers en kent verrassende invloeden. Zo zijn bijvoorbeeld veel gerechten geïnspireerd door de Maleisische keuken. Hoe kan het ook anders gezien de vele Maleisische slaven die in het verre verleden voor de blanke boeren in Zuid-Afrika kookten. Het land staat ook bekend om zijn braaigerechten, bereid op een soort barbecue, en veelal uitstekende wijnen. In de omgeving van Kaapstad vind je dan ook glooiende heuvels bezaaid met druivenranken. Een wijnproeverij tijdens een bezoek aan Zuid-Afrika’s wijnstreek is dan ook een must.

Je kunt tijdens je gezinsreis door Zuid-Afrika gewoon kraanwater drinken in de meeste accommodaties. Maar als je in een afgelegen gebied verblijft, kun je beter water uit een fles drinken. Flessenwater is makkelijk en overal verkrijgbaar.

Klik hier voor het Riksja Family Zuid-Afrika-bouwstenen overzicht