Paspoort, internationale geboorteakte, geld en gezondheid Zuid-Afrika

Tijdens je vakantie met Riksja Family Zuid-Afrika kun je samen met je familie zelf je reis bouwen met bouwstenen of onze individuele rondreizen. Onze Zuid-Afrika reisspecialisten hebben veel reiservaring (met kinderen) en letten op kleinschaligheid, veiligheid en comfort. Je gaat met kinderen het land door en daarom is het belangrijk dat je op de hoogte bent van zaken als: visum, geld en gezondheid.

Reisdocumenten: paspoort, vliegticket en geboorteakte Zuid-Afrika

Wanneer je met jvisum zuid afrika e kinderen naar Zuid-Afrika reist, heb je een paspoort nodig dat na terugkomst in Nederland nog minstens 30 dagen geldig is. Zowel baby’s als kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken.

Je hebt geen visum nodig voor reizen korter dan 90 dagen.  Let op dat wanneer je ook naar Swaziland gaat het paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn bij aankomst.

Zoals inmiddels via verschillende media is te lezen, heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Zuid-Afrika een aanpassing van de immigratie wetgeving ingevoerd. Deze nieuwe wetgeving betekent dat men officieel niet verplicht is om een origineel geboorte akte of een uittreksel daarvan bij zich te dragen als men met minderjarigen reist. Alleen bij uitzondering wordt hier nog om gevraagd.
Ondanks deze wijzigingen blijven wij adviseren om een geboorte akte of (internationaal) uittreksel daarvan mee te nemen als klanten met minderjarigen naar Zuid-Afrika reist, omdat luchtvaartmaatschappijen of douane beambten alsnog om dit document kunnen vragen. 
De regels voor landen waar geen visum voor nodig is, zoals Nederland en België, zijn als volgt:
• Als het kind met beide ouders reist dan is het niet verplicht om een geboorte akte of een uittreksel daarvan te hebben. (Ons advies is dus om dit wel mee te nemen)
• Als het kind met één van de biologische ouders reist, dan moet toestemming of machtiging getoond kunnen worden. Dit mag in de vorm van een getekende brief of verklaring. Deze hoeft niet meer door gemeentelijke beambte of notaris gelegaliseerd te worden. Daarbij moet ook een kopie van het paspoort getoond kunnen worden.
• Kopieën van originele documenten zijn voldoende; deze hoeven dus niet gecertificeerd te zijn. Toestemming en machtiging mogen in de vorm van een brief worden aangeleverd, een notariële bekrachtiging of een beëdigde verklaring zijn niet nodig.
• Als kinderen alleen reizen zijn aanvullende documenten nodig, zoals toestemmingsformulier, geboorte akte of (internationaal) uittreksel daarvan, waarbij kopieën volstaan.
• Als kinderen met een andere volwassene dan hun ouders reizen zijn aanvullende documenten nodig, zoals toestemmingsformulier, geboorte akte of (internationaal) uittreksel daarvan, waarbij kopieën volstaan.

Reis je alleen met je kind of met een samengesteld gezin?

Wanneer je als vader of moeder alleen op reis gaat met je kinderen dien je het volgende mee te nemen:

LET OP: dit formulier moet ondertekend worden door de persoon die toestemming geeft. Vervolgens moet het document bij een gemeentekantoor of notaris worden gecontroleerd op echtheid. In het Engels noemt men dit ook wel een ‘Commissioner of oaths’. De persoon die toestemming geeft moet daarbij aanwezig zijn. Dit document moet dan gestempeld en getekend worden als bewijs. Let er ook op dat je de kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder ook laat bestempelen en ondertekenen door de desbetreffende ambtenaar. Zonder de juiste papieren word je in Nederland of Belgie geweigerd op de vlucht.

Tenslotte moet je ook nog een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht om toegang te krijgen tot Zuid-Afrika. Bovenstaande informatie geldt alleen voor reizigers met een Nederlandse paspoort; heb je een paspoort uit een ander land, dan kunnen andere regels gelden. Neem dan contact op met de Zuid-Afrikaanse Ambassade om te checken welke regels gelden voor jouw nationaliteit.

visum zuid afrika geldGeldzaken

Tijdens je Zuid-Afrika vakantie betaal je met de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). Om op de hoogte te blijven van de laatste koers en om bedragen om te rekenen kan je een zogenaamde ‘converter‘ raadplegen.

Euro’s kun je op veel plaatsen omwisselen, maar pinnen is voordeliger. Geldautomaten vind je op luchthavens en in steden. Credit cards zoals Mastercard en Visa worden op veel plaatsen geaccepteerd. Bij benzinepompen wordt echter alleen maar contant geld geaccepteerd. Terugwisselen van rand naar euro is geen probleem.

Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Omdat je gaat reizen buiten Europa raden we je aan dit voor vertrek te doen. Voor meer informatie kun je contact met je bank opnemen.

familie rondreis zuid afrikaGezondheid

Wanneer je met kinderen op reis gaat naar Zuid-Afrika, dan is het belangrijk om als ouder goed geïnformeerd te zijn over de gezondheidsaspecten van je reis. Welke vaccinaties nodig zijn en op welke leeftijd mag een kind waarvoor worden gevaccineerd? Wat moet je doen bij diarree en welke medicijnen neem je mee.

Als reisorganisatie adviseren we je om tijdig, voorafgaand aan je reis, bij een medische instantie met verstand van zaken de meest actuele reistips en aanbevelingen te krijgen. Dit zijn bijvoorbeeld: het LUMC in Leiden (071-5263636), deTravel Clinic in Rotterdam (0900-5034090) of het AMC in Amsterdam (0900-9584). Klik hier voor meer informatie over gezond op reis.