steppen - actief Zuid-Afrika

Rondreis 2: De Big-5 Zuid-Afrika familiereis

Big-5 Zuid-Afrika-familiereis

Rondreis 2: De Big-5 Zuid-Afrika familiereis
  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Johannesburg - Kruger - Panoramaroute - Kruger - Swaziland - St. Lucia - Gowan Valley - Drakensberg - Johannesburg
Reisduur: 19 dagen / 18 nachten
Reissom: € 1195,- per volwassene
€ 920,- per kind
o.b.v. 2 volwassenen en 2 kinderen t/m 11 jaar, reizend in juli/aug. Andere gezinssamenstellingen en periodes op aanvraag.
Autohuur: € 840,- per familieauto
Vluchten: vanaf € 800,- p.p.

✔ In de zomer is dit gebied malariavrij
✔ Wild spotten met ranger rondom Kruger
✔ Fietsen in Swaziland
✔ Spot nijlpaarden vanaf de boot in St. Lucia
✔ Zoef bij Drakensberg met de kinderen op een step de berg af

Overnachten: 16 nachten afwisselend in een safarilodge, rondavel, bed&breakfast en knus huisje + 2 nachten in het vliegtuig
Excursies: bushwandeling met ranger, game drive Big-5 met ranger per jeep, raften op de Panoramaroute, mountainbiken met gids in Mlilwane Nature Reserve, boottocht nijlpaarden spotten, steptocht met gids door de Drakenberg
Transport: n.v.t.
Maaltijden: 15 x ontbijt, 2x diner en 1x braaipakket
  • internationale vlucht

  • belastingen

  • autokosten naast de huur

  • entreegelden nationale parken

  • overige maaltijden

huisje nabij Johannesburg tijdens je Zuid-Afrika familiereisDag 1 -2: Aankomst Johannesburg

Reistijd circa 2,5 uur

Na een vlucht van ongeveer 10 uur kom je aan op de luchthaven van Johannesburg. Wanneer je met een overstap vliegt, kom je ’s morgens aan en heb je de hele dag nog voor je. Dus alle tijd om rustig je auto op te halen en alvast de eerste kilometers te maken. Weg uit het hectische Johannesburg en op naar het rustige beginnetje tijdens je fly-drive Zuid-Afrika. De rit duurt ongeveer 2,5 uur. Het eerste stuk rijd je voornamelijk door vlak graslandschap, een beetje saai vonden wij. Save the best for last zullen we maar zeggen, want hoe verder je richting Kruger rijdt, hoe mooier het landschap wordt. In de middag kom je aan bij je eerste slaapplek.  Het ligt niet ver van Johannesburg en wij vonden dit een fijne plek om je fly-drive Zuid-Afrika te beginnen.  Afhankelijk van het moment waarop je in Johannesburg bent aangekomen, slaap je vannacht óf gelijk middenin de natuur óf in een pittoresk Zuid-Afrikaans dorp met leuke winkeltjes. Je verblijft hier in een sfeervolle lodge met een Afrikaans tintje óf een knus huisje in Engelse cottage-stijl. Met meer dan 3 personen slaap je in de lodge in aparte kamers. Plons, als de temperatuur het toelaat, vanmiddag al lekker in het zwembad. Even bijkomen van de lange reis.

Wanneer je met KLM vliegt, kom je in de avond aan en reserveren we een eerste overnachting op, of in de directe omgeving van de luchthaven. De volgende dag maak je dan je eerste kilometers richting Kruger en reserveren we een overnachting op ca. 3 uur rijden. Onderweg kun je alvast de eerste stops maken bij de watervallen van de Panoramaroute of pannenkoeken eten bij Harry’s Pancake house in Graskop.

bushlodgehuisje tijdens je Zuid-Afrika familiereisDag 3: Dullstroom – private game park

Reistijd circa 3 uur

Na het ontbijt ga je op pad. Wanneer de asfaltweg plaats maakt voor de gravelweg, weet je dat je er bijna bent … tijd voor safari! Onderweg zagen wij al het eerste wild voorbijkomen. Je slaapt de komende nachten in een gezellige bushlodge in een privéreservaat, dat tegen het Kruger Park aan ligt. Waar het Kruger National Park grotendeels door de overheid wordt gerund en de kampen best massaal zijn, vind je in de privéparken in Kruger nog wél de sfeervolle slaapplekken. Ook is er in de privéparken een grotere dichtheid aan wilde dieren. Je hebt hier je eigen Afrikaans gekleurde huisje, een huisje op palen of een tent. Het ontbijt en diner zijn inclusief. Ook hier is tijdens je Zuid-Afrika-familiereis een zwembad voor de kids aanwezig, waar ze na de langere autorit lekker in kunnen plonzen. Als de avond valt, wordt het kampvuur aangestoken en is het gezellig vertoeven onder de sterrenhemel.

Bij de lodges waar wij doorgaans verblijven mogen geen kinderen onder 6 jaar mee op safari. Tegen een meerprijs kunnen wij echter een upgrade lodge aanbieden waar dit wel mogelijk is.

giraf spotten tijdens je Zuid-Afrika familiereisDag 4: Op safari in het privépark, te voet en per jeep

Vandaag word je vroeg door een ranger mee op pad genomen voor een wandeling, op zoek naar dieren en sporen. Een beetje spannend vonden onze kinderen (en wijzelf ook) het wel om door de natuur te lopen. Er loopt hier gelukkig geen gevaarlijk wild, maar er kan zomaar een impala, wildebeest of steenbok voorbij springen. Terwijl je door de bush struint, leert de ranger je alles over de planten, de omgeving, insecten en ga je op zoek naar sporen van dieren. Langzaamaan raak je bekend met de geluiden in de bush. Wij vonden deze wandelsafari juist met kinderen leuk om ze zo wat mee te geven over de natuur. Al die (in)spanning doet de maag rommelen. Je wordt weer teruggebracht naar de lodge voor het ontbijt. Tijdens deze Zuid-Afrika-familiereis is er voor de kids alle tijd om lekker te spelen of relaxen.

jeepsafari kids zuid afrika

’s Middags is het tijd voor het ‘grote’ werk, je gaat speuren naar de Big Five. Kinderen vanaf zes jaar mogen mee op game drive. Vlakbij je lodge is geen Big Five, dus stap je in de auto om in een uurtje naar een ander privépark te rijden. Waar je samen met een ervaren gids in zijn jeep de bush in gaat, wat de kans groter maakt dat je hier de Big Five gaat zien. Je gids heeft arendsogen en ziet de dieren vaak al vanaf grote afstand. Houd je verrekijker dus gereed. Olifanten, buffels … je gaat ze vandaag allemaal spotten. Moeilijker te zien zijn de luipaard, leeuw en de neushoorn. Na een dag vol indrukken kom je aan het eind van de middag terug bij je bushlodge. De avond valt vroeg in Zuid-Afrika. Het kampvuur en de fakkels zorgen voor gezelligheid.

Dag 5: Private game park – Hazyview

Reistijd circa 2 uur

Vandaag heb je een korte rit van ca. 2 uur voor de boeg. Geen grote wegen meer vandaag, maar kleine weggetjes door het binnenland. Zorg dat je tijdens je Zuid-Afrika-familiereis met een volle tank op pad gaat, want onderweg kom je nog maar weinig benzinestations tegen. Je kunt vandaag kiezen voor de route langs het Noordelijke deel van de Panoramaroute, of breng onderweg een bezoek aan het Hoedspruit Endangered Species Center (HESC), of het rehabilitatiecentrum Moholoholo. In de loop van de dag kom je aan in het plaatsje Hazyview, dat de toegangspoort is tot het Blyde River Canyon Nature Reserve. Hazyview dankt zijn naam aan de nevel die in de zomer het gebied kan bedekken.

Je verblijft buiten het plaatsje in een comfortabele lodge met een heerlijk zwembad en een grote tropische tuin waar de kinderen lekker kunnen ravotten. Hou je van verblijf in de natuur, kies dan voor onze special stay, met verblijf in glampingtenten aan de rivier, met je eigen kampvuur en braai. Meer informatie hierover vind je onderaan de bouwsteen Watervallen en rivierpret.

Dag 6: Raften op de Panoramaroute

Het is tijd om uit de auto te komen en zelf weer even actief te zijn. Helm op, zwemvest aan en gaan met die banaan! Tijdens de begeleide tocht over de Sabierivier passeer je over een lengte van 8 km circa 20 stroomversnellingen (categorie 2/3). In totaal ben je ongeveer 1,5 uur aan het peddelen en onderweg geniet je volop van de mooie natuur. Moe, maar voldaan genoten we na afloop van een drankje aan de oever van de rivier.

Van april t/m september staat het water relatief laag en mag dit al met kinderen vanaf 5 jaar. Reis je met jongere kinderen, dan halen we deze excursie voor jou uit het programma, en kun je je verblijf eventueel een nacht inkorten.

panorama route tijdens je Zuid-Afrika familiereisDag 7: Panoramaroute

De Panoramaroute bestaat uit indrukwekkende rotsformaties, diepe groene canyons, watervallen en mooie vergezichten. Tijdens je Zuid-Afrika-familiereis is het fijn om met je kinderen af en toe rustig aan te doen, en vandaag alle tijd te nemen voor de Panoramaroute. Hier zie je het ene natuurwonder na het andere. Met wat geluk is het helder weer en kijk je vanaf het uitzichtpunt bij Gods Window over het Kruger Park tot aan Mozambique. Tussendoor vonden we het fijn om even de benen te strekken en met de kids in het water te plonzen bij Bourke’s Luck Potholes. Vergeet met mooi weer dus niet de zwemspullen mee te nemen. Je eindigt de Panoramaroute bij de 700 meter diep uitgesleten Blyde River Canyon. Je wordt hier beloond met een, naar onze mening, adembenemend uitzicht. Dit vonden wij de kers op de taart van je Zuid-Afrika-familiereis.

Olifant in je spiegel tijdens je Zuid-Afrika familiereisDag 8: Hazyview – Kruger Zuid

Reistijd circa 1 uur naar restcamp

Na de natuur van de afgelopen dagen is het weer tijd voor safari. Maar nu ga je met je eigen auto dieren spotten in Kruger. In het park is er buiten de camps geen mogelijkheid om naar de wc te gaan. Je kunt in Kruger de auto dus heel wat uren niet uit. De dichtstbijzijnde ingang tot Kruger Zuid vind je al op een half uur rijden vanaf Hazyview. Koop bij de ingang een plattegrond en stippel een route uit. Vannacht slaap je een nachtje in Kruger, in een bungalow of rondavel op een restcamp. Zorg dat je hier op tijd bent, want voor zonsondergang sluit het hek rondom het kamp. De kampen hebben vaak een restaurant, maar in elk geval een zwembad en een winkeltje, dus je verzorgt ook gemakkelijk je eigen ontbijt en diner tijdens je Zuid-Afrika-familiereis. De kampen worden door de overheid gerund en zijn ingericht op veel toeristen. Je verblijft hier dan ook niet voor de gezellige sfeer, maar wel omdat je middenin Kruger zit en daardoor van zonsopgang tot aan zonsondergang wild kunt spotten. Kruger is in onze vakanties snel vol. We reserveren dan een sfeervolle guesthouse net aan de andere kant van het hek.

Uitzicht bij Swaziland tijdens je Zuid-Afrika familiereisDag 9: Kruger Zuid – eSwatini (Swaziland)

Reistijd circa 4,5 uur

Vandaag een lange dag voor de boeg richting eSwatini (voorheen Swaziland). Dit is een eigen koninkrijk met iets meer dan een miljoen inwoners. Zodra je de grenspost passeert, krijg je direct het gevoel een ander land binnen te komen. Eerst sluit je bij de douane aan in de rij voor de formaliteiten. Je krijgt hier de nodige stempels. Daarna rijd je door het bergachtige landschap van eSwatini. Om je heen zie je kleine dorpjes in de heuvels liggen. De kinderen lopen in uniform langs de weg, van en naar school. Je verblijft in een hotel met zwembad, tussen de groene heuvels, in de omgeving van het Mlilwane Wildlife Sanctuary. Je kunt in eSwatini gewoon met de inmiddels vertrouwde Zuid-Afrikaanse Rand betalen.

Op de fiets in Swaziland tijdens je Zuid-Afrika familiereisDag 10: Mountainbiken of paardrijden door de vallei

Tijd voor een sportief tussendoortje in je Zuid-Afrika-familiereis. Na al die kilometers in de auto merkten we dat onze kids er wel aan toe waren om de benen te strekken en lekker buiten te zijn. Het Mlilwane Park in Swaziland leent zich goed om per fiets te verkennen. Hier is alleen klein wild, zoals impala’s en zwijnen. Helemaal veilig dus. Bij Milwane Rest Camp Reception staan je mountainbikes klaar. Er zijn niet veel kleine fietsen voor wat jongere kinderen, dus hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Helm op, en go! Cross twee uur lang over zandpaden door het dorre graslandschap terwijl zebra’s langs de kant van de weg grazen. Voor de lunch ben je weer terug. ’s Middags is de keuze aan jou: wordt het relaxen aan het zwembad of nog een ander actief uitje?

 

Mountainbiken is mogelijk vanaf 7 jaar en paardrijden vanaf 8 jaar. Reis je met jongere kinderen, dan halen we deze excursie voor jou uit het programma en kun je gaan wandelen tussen de dieren.

De markt in St. Lucia tijdens je Zuid-Afrika familiereisDag 11: eSwatini (Swaziland) – St. Lucia

Reistijd circa 5 uur

Na een aantal dagen bush kom je voor je gevoel vandaag voor het eerst weer in de bewoonde wereld. De rit van eSwatini naar de kust duurt ongeveer vijf uur. St. Lucia vonden wij een gezellig dorpje en een fijne tussenstop op weg naar het Zuiden. Er is genoeg keuze aan leuke restaurantjes om ’s avonds een hapje te eten. De komende dagen van je Zuid-Afrika-familiereis heb je alle tijd om heerlijk te slenteren door het kleurrijke winkelstraatje of ’s middags uit te waaien op het strand. Je slaapt in een moderne lodge met een Afrikaans tintje, omringd door groen. We hebben voor deze sfeervolle lodge gekozen vanwege de gastvrijheid van de eigenaren, en de centrale ligging in St. Lucia. Ga in de namiddag (als het weer goed is) lekker luieren aan het strand. Terwijl de kids ravotten, snuif je zelf de frisse zeelucht op en is het even heerlijk bijkomen van de langere autorit van vanmorgen.

Nijlpaarden in het water tijdens je Zuid-Afrika familiereisDag 12: Nijlpaarden en krokodillen spotten

St. Lucia ligt vlakbij het iSimangaliso Wetland Park. Knorrende nijlpaarden en krokodillen voelen zich hier als een vis in het water. Stap vanmorgen aan boord van een kleine boot (met maximaal vijftien personen) en drijf rustig de rivier af. Wie spot als eerste een krokodil of een kudde nijlpaarden? Met hun ogen vlak boven water zwemmen ze onderzoekend rond en houden ze de omgeving goed in de gaten. Opeens zijn ze verdwenen … om na een paar minuten totaal ergens anders weer op te duiken. Alhoewel ze er grappig uitzien met hun logge lichaam, korte poten en brede snuit zijn nijlpaarden gevaarlijk en blijf je met de boot dus wel op enige afstand. Na twee uurtjes stap je weer aan land en heb je de hele middag nog voor je.

Hluhluwe neushoorns tijdens je Zuid-Afrika familiereisDag 13: Vrije besteding, safari Hluhluwe-Imfolozipark (optioneel)

Rondom St. Lucia is genoeg te zien. De keuze is aan jou. Krijg je geen genoeg van wild spotten, ga dan naar het Hluhluwe-Imfolozipark. Ook hier zie je heel veel giraffen, zebra’s en olifanten, maar het park is met name bekend om de neushoorns. Ga hier mee op een georganiseerde game drive. Het park is dicht begroeid en een ervaren gids weet hoe hij de sporen kan volgen. Daarmee vergroot je de kans om wild te spotten. Wij kunnen deze excursie voor je opnemen in het reisplan. Een volle safaridag kost ca. € 70,- per persoon, inclusief bush-ontbijt en lunchbraai. Ga je liever naar het strand, dan mag Cape Vidal – een verlaten zandstrand aan de Indische Oceaan – zeker niet ontbreken. Dit is dé plek om te gaan snorkelen of boogieboarden tijdens je Zuid-Afrika-familiereis. Huur snorkelspullen of boogieboards bij je guesthouse en ontdek de Zuid-Afrikaanse onderwaterwereld met kleurrijke vissen en koraal.

safaritent glamping Zuid-AfrikaDag 14: St. Lucia – Gowan Valley

Reistijd circa 4 uur

Vandaag reis je in ongeveer 4 uur naar Gowan Valley. Je rijdt over de Midlands Meander route naar de glamping. Deze route staat bekend om de prachtige natuur en het pittoreske platteland. Bij de guest farm waar je verblijft, waan je je tussen de glooiende heuvels en uitgestrekte weides net op het Engelse platteland. Je slaapt in een luxe safaritent, die van alle gemakken is voorzien, zoals goede bedden, eigen sanitair, een keukentje, veranda en eigen braai waar je ’s avonds heerlijk je eigen braai kunt bereiden. Stap vervolgens in je eigen houtgestookte hot tub, en geniet met een drankje in de hand van de prachtige omgeving van Gowan Valley.

Gowan valley glamping omgevingDag 15: Gowan Valley

Kies je er vandaag voor om rustig aan te doen, of maak je er een actieve dag van? In de directe omgeving van Gowan Valley en Balgowan hoef je je namelijk niet te vervelen. Je kunt ervoor kiezen een mooie wandeling of fietstour te maken, te tokkelen, een ritje te paard of zoek een dammetje op en werp je hengel uit. Ook kun je een aantal interessante spots bezoeken, zoals de Nelson Mandela Capture Site en de Howick en de Karkloof waterval. Vanavond slaap je nog een nachtje in de safaritent op de glamping.

tiener wandelen drakensbergen zuid afrika

Dag 16: Gowan Valley – Drakensberg

Reistijd circa 1,5 uur

Vandaag rijd je in ongeveer 1,5 uur naar Drakensberg. Het landschap wordt steeds heuvelachtiger met in de verte de pieken van de Drakensberg. Dit ruige gebied, op de grens met Lesotho, kent toppen van 1.700 tot 3.500 meter en bestaat uit begroeide basaltbergen waar talrijke bergbeekjes doorheen lopen.

Je hotel ligt in Champagne Valley, een centrale plek in de Drakensberg. Met het uitzicht over de bergtoppen is het ’s avonds gezellig tegen elkaar aan kruipen voor de open haard. Wij kregen hier echt het knusse wintersportgevoel. Daarnaast heeft het hotel ruime kamers en een zwembad. Wanneer het niet te koud is, nemen je kinderen een duik in het zwembad terwijl jij op de veranda met een glas Zuid-Afrikaanse wijn een oogje in het zeil houdt. Liever even de benen strekken? Maak dan een wandeling. Bij de receptie weten ze alles over de verschillende routes; zij kennen de regio tenslotte op hun duimpje.

Dag 17: Steppen of tokkelen in Drakensberg

Tijd voor een sportief uitje. Per step ga je vandaag van een berg af zoeven. Na een stevig ontbijt rijd je naar het beginpunt van je route. Hier staat een 4WD voor je klaar om je naar de top te brengen, waar de afdaling van 4,5 kilometer begint. Na een korte uitleg zet je je helm op en is het tijd om op pad te gaan. De gids rijdt voorop. In het begin rijd je over smalle zandpaadjes, met links en rechts bomen. Hier en daar moet je een rivier oversteken – gelukkig liggen er houten bruggen overheen.

Wij vonden het in het begin best spannend, maar al snel wennen we aan onze step en aan het tempo. Naarmate je afdaalt, verandert het landschap: bomen maken plaats voor wuivende grashalmen waar je doorheen zoeft. Je staat steeds steviger op de step, dus de wat steilere afdalingen zijn voor het laatst bewaard. We genoten onderweg van de frisse lucht en het uitzicht. Rond lunchtijd ben je weer beneden en heb je de rest van de dag voor jezelf.

zuid-afrika-vakantie-met-kids-1Dag 18: Einde Zuid-Afrika-familiereis

Reistijd circa 3 uur rechtstreeks
Reistijd circa 5 uur via Golden Gate National Park

Wanneer je vandaag nog een bezoek wil brengen aan het Golden Gate National Park, raden we je aan vroeg op pad te gaan. Dit park ligt op de grens tussen Lesotho en Free State en is behoorlijk bergachtig. Onderweg zie je vruchtbare groene hellingen, snelstromende rivieren en bergstroompjes. Wij keken onze ogen uit bij de vreemd gevormde rotsformaties in allerlei kleuren. De prachtige luchten en vergezichten vormen het decor van je wandeling. Geen tijd meer om te wandelen? Er doorheen rijden is al een cadeautje. Kijk goed om je heen voor een laatste blik op klein wild, zoals grazende gnoes, zebra’s en met een beetje geluk elanden. Wil je rustig de tijd voor Golden Gate nemen, dan regelen wij een laatste nacht op een uur van Johannesburg Tambo Airport (voor je vlucht naar huis).

Heb je in verband met de vertrektijd van je vlucht geen tijd voor Golden Gate, rijd dan in circa vijf uur direct naar de luchthaven van Johannesburg. Hier lever je de auto in. Je komt de volgende ochtend aan op Europese bodem.

Vliegtickets nodig?

“We regelen niet alleen je rondreis, maar desgewenst ook je vliegtickets. Niet alleen
profiteer je daarmee van voordeliger tarieven, maar je weet zeker dat je vluchten aansluiten
op je reis – óók als deze vertraagd of gewijzigd worden! Handig toch? Als je wilt dat wij dit
regelen, geef dat dan aan op ons aanvraagformulier.”

Leuk, we hebben deze rondreis toegevoegd aan je reisplan!

Ben je al klaar om je wensen aan ons door te geven zodat wij een vrijblijvend reisvoorstel kunnen maken?

Nee, ik wil verder puzzelen