Rondreis 4: Teenage outdoor experience

Fly drive Zuid-Afrika

Rondreis 4: Teenage outdoor experience
  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Johannesburg - panoramaroute – safari in privé reservaat en Kruger – Swaziland paardrijden – St. Lucia nijlpaarden - tokkelen in Drakensberg - Johannesburg
Reisduur: 17 dagen / 16 nachten
Reissom: € 1.112,- per persoon
o.b.v. 2 volwassenen en 2 tieners, reizend in juli/aug andere gezinssamenstellingen en periodes op aanvraag
Autohuur: € 703,- per familieauto
Vluchten: vanaf € 900,- p.p.

Stoere activiteiten zoals paardrijden in Swaziland en tokkelen in de Drakensberg in combinatie met safari's in en rondom het beroemde Kruger National Park, zijn naar onze mening dé ingrediënten voor een reis met tieners door Zuid-Afrika. Start je fly drive Zuid-Afrika relaxed in de omgeving van Johannesburg en rijd via de beroemde panoramaroute naar je private game park net buiten Kruger. Ga te voet en per jeep op zoek naar de big five en sta zelf in de voetsporen van een ranger wanneer je in je eigen auto wild spot in het Kruger National Park. Hobbel tijdens je fly drive Zuid-Afrika te paard door Swaziland en reis naar de kust bij St Lucia om te boogieboarden in zee of nijlpaarden te spotten in de Wetlands. Je eindigt op hoogte in Drakensberg. Al tokkelend zoef je tussen boomtoppen door en kruip je 's avonds voor je eigen open haard. Een knusse afsluiter van je fly drive Zuid-Afrika.

Overnachten: 16 nachten afwisselend in safarilodge, rondavel, bed&breakfast en knus huisje
Excursies: safari te voet met een ranger, game drive big 5 met ranger per jeep, paardrijtocht van 2 uur met gids door de Milwane Nature Park, boottocht St. Lucia, tokkelen in Drakensbergen met gids
Transport: n.v.t.
Maaltijden: 15 x ontbijt, 2x diner
  • internationale vlucht

  • belastingen

  • autohuur

  • entreegelden diverse parken

  • overige maaltijden

Je huisje nabij Johannesburg tijdens je fly drive Zuid-AfrikaDag 1 – aankomst Johannesburg

Na een vlucht van ongeveer 10 uur kom je aan op de luchthaven van Johannesburg. Je hebt de hele dag nog voor je dus alle tijd om rustig je auto op te halen en alvast de eerste kilometers te maken. Weg uit het hectische Johannesburg en op naar het rustige beginnetje tijdens je fly drive Zuid-Afrika. De rit duurt ongeveer 2,5 uur. Het eerste stuk rijd je voornamelijk door een vlak graslandschap, een beetje saai vonden wij. Save the best voor last zullen we maar zeggen, want hoe verder je richting Kruger rijdt, hoe mooier het landschap wordt. In de middag kom je aan bij je eerste slaapplek. Wij vonden dit een fijne plek om je fly drive Zuid-Afrika te beginnen. Het ligt niet ver van Johannesburg maar je bent wel gelijk midden in de natuur. Je slaapt in een sfeervolle lodge met een Afrikaans tintje. Met meer dan 3 personen slaap je hier in aparte kamers. Plons als de temperatuur het toelaat vanmiddag al even lekker in het zwembad, even bijkomen van de lange reis.

Wat een uitzicht tijdens je fly drive Zuid-AfrikaDag 2 – aankomst omgeving panoramaroute

Vandaag heb je een rit van 3,5 uur voor de boeg. Geen grote wegen meer vandaag, maar kleine weggetjes door het binnenland. Zorg dat je met een volle tank op pad gaat want tijdens de eerste dagen van je fly drive Zuid-Afrika kom je nog maar weinig benzinestations tegen. Inmiddels ben je waarschijnlijk al een beetje aan het links rijden gewend. De omgeving wordt steeds heuvelachtiger en groener. Aan het begin van de middag kom je aan in de omgeving van de panoramaroute. Je slaapt een nacht in een rustig gelegen lodge. De kids kunnen zich ‘s middags vermaken in het zwembad en door de lodge worden ook veel leuke activiteiten georganiseerd.

fly drive Zuid-Afrika met tieners - panoramarouteDag 3 – panorama route

Het vlakke landschap van gisteren heeft plaatsgemaakt voor indrukwekkende rotsformaties, diepe groene canyons, watervallen en mooie vergezichten. Tijdens je fly drive Zuid-Afrika is het fijn om het rustig aan te doen met je kinderen en vandaag alle tijd te nemen voor de panoramaroute. Hier zie je het ene natuurwonder na het andere. Met wat geluk is het helder weer en kijk je vanaf het uitzichtpunt bij Gods Window over het Kruger Park tot aan Mozambique. Tussendoor vonden wij het fijn om even de benen te strekken en met de tieners in het water te plonsen bij de Bourke’s Luck Potholes. Vergeet met mooi weer dus niet de zwemspullen mee te nemen. Je eindigt de panoramaroute bij de 700 meter diep uitgesleten Blyde River Canyon. Je wordt hier beloond met een naar onze mening prachtig uitzicht. Dit vonden wij de kers op de taart.

lion-king-zuid-afrikaDag 4 – panoramaroute – private game park

Na het ontbijt ga je op weg. Wanneer de asfaltweg plaats maakt voor de gravelweg weet je dat je er bijna bent… tijd voor safari! Onderweg zagen wij al het eerste wild voorbij komen. Je slaapt de komende nachten in een gezellige bushlodge in een privé reservaat dat tegen het Kruger Park aan ligt. Waar het Kruger National Park grotendeels door de overheid wordt gerund en de restcamps best massaal zijn vind je in de privé parken in Kruger nog wel de sfeervolle accommodaties. Ook is er in de privé parken een grotere dichtheid van wilde dieren. Je hebt hier je eigen Afrikaanse gekleurde huisje met rieten dak en verblijft hier op basis van full board. Ontbijt, lunch en diner zijn dus inclusief. Ook hier is een zwembad voor de kinderen aanwezig waar ze na de langere autorit lekker in kunnen plonzen. Als de avond valt wordt het kampvuur aangestoken en is het gezellig vertoeven onder de sterrenhemel.

Je tieners mee in de jeep tijdens je fly drive Zuid-AfrikaDag 5 – op safari in het privé park, te voet en per jeep

Vandaag word je door een ranger mee op pad genomen voor je eerste safari van deze fly drive Zuid-Afrika. Niet in een jeep maar te voet. Een beetje spannend vonden onze kids (en wij) het wel om door de natuur te lopen. Hier leeft gelukkig geen gevaarlijk wild maar er kan zomaar een impala, wildebeest of steenbok voorbij springen. Terwijl je door de bush struint leert de ranger je alles over de planten, de omgeving en de insecten en ga je op zoek naar sporen van dieren. Langzaamaan raak je bekend met de geluiden in de bush. Wij vonden deze wandel safari juist leuk met kinderen omdat je ze zo wat mee kan geven over de natuur. Al die (in)spanning doet de maag rammelen. Na drie uur word je weer teruggebracht naar de lodge voor de lunch en is er alle tijd voor je kids om hun selfie op Facebook te zetten of te relaxen.

‘s Middags is het tijd voor het ‘grote’ werk, je gaat speuren naar de big five. Kids vanaf 6 jaar mogen mee op gamedrive. Omdat er vlakbij je lodge geen big five is stap je in de auto om in een uurtje naar een ander privé park te rijden. Omdat je samen met een ervaren gids de bush in gaat, is de kans groter dat je de big five gaat zien. Olifanten, buffels…. je gaat ze vandaag allemaal spotten. Moeilijker te zien zijn de luipaard, de leeuw en de neushoorn. Maar je gids heeft arendsogen en ziet de dieren vaak al vanaf grote afstand, houd je verrekijker dus gereed. Na een dag vol indrukken kom je aan het einde van de middag terug bij je bush lodge. De avond valt vroeg in Zuid-Afrika. Het kampvuur en de fakkels zorgen voor gezelligheid.

safari in het Kruger tijdens je fly drive Zuid-AfrikaDag 6 – self drive safari in Kruger

Vandaag neem je afscheid van je bush lodge en ga je zelf dieren vanuit je eigen auto spotten in Kruger. In het park is er buiten de camps geen mogelijkheid om naar de wc te gaan, je kunt in Kruger de auto dus heel wat uren niet uit. Rijd daarom eerst een stuk buiten het park om naar een zuidelijkere ingang, met kinderen soms wel zo handig. Koop bij de ingang een plattegrond en stippel een route uit. Vannacht slaap je een nachtje in Kruger in een bungalow of rondavel op een restcamp. Zorg dat je hier op tijd bent want met zonsondergang sluit de hek rondom het kamp. De kampen hebben een bar, restaurant en winkeltje, dus je verzorgt ook gemakkelijk je eigen diner. De kampen worden door de overheid gerund en zijn ingericht op veel toeristen. Je verblijft hier dan ook niet voor de gezellige sfeer, maar wel omdat je middenin Kruger zit en daardoor van zonsopgang tot aan zonsondergang wild kunt spotten. Kruger is in onze vakanties snel vol en dan boeken we een sfeervolle guesthouse net aan de andere kant van het hek.

Bezoek Swaziland tijdens je fly drive Zuid-AfrikaDag 7 – aankomst Swaziland

Vandaag een lange dag voor de boeg richting Swaziland. Dit is een eigen koninkrijk met iets meer dan een miljoen inwoners. Zodra je de grenspost passeert krijg je direct het gevoel een ander land binnen te komen. Eerst sluit je je bij de douane aan in de rij voor de formaliteiten. Je krijgt hier de nodige stempels. Je kunt in Swaziland gewoon met de inmiddels vertrouwde Zuid Afrikaanse Rand betalen. Daarna rijd je tijdens je fly drive Zuid-Afrika door het bergachtige landschap van Swaziland. Om je heen zie je kleine dorpjes in de heuvels liggen. De kinderen lopen in uniform langs de weg van en naar school.  Je verblijft in een hotel met zwembad in de omgeving van het Mlilwane Nature park, tussen de groene heuvels.

Stap op je paard tijdens je fly drive Zuid-AfrikaDag 8 – paardrijden in de vallei

Als je s’ ochtends wakker wordt zal je merken dat het nog fris is, maar kleed je niet te warm aan, de temperatuur stijgt hier snel. Bovendien staat er vandaag iets actiefs op het programma, je gaat met je tieners een rit te paard maken door het Mlilwane Nature park. Een sportieve afwisseling tijdens je fly drive Zuid-Afrika, na al die kilometers in de auto. Zet je voet in de stijgbeugels en maak je op voor een rit van ongeveer 2 uur. Vanaf je paard spot je klein wild zoals impala’s, zwijnen en zebra’s. Hobbel over uitgestrekte velden, door smalle beekjes en langs meren waar nijlpaarden en krokodillen liggen te luieren.

De middag heb je voor jezelf. Vanaf het (onverwarmde) zwembad heb je een weids uitzicht over de uitgestrekte vallei en leverde de ondergaande zon een mooi kleurenpalet op. Wij schoven in het restaurant van de accommodatie aan voor het avondeten. Wel zo gemakkelijk na een intensieve dag.

De markt van St Lucia tijdens je fly drive Zuid-AfrikaDag 9 en 10 – Swaziland – St Lucia

Na een aantal dagen bush kom je voor je gevoel vandaag voor het eerst weer in de bewoonde wereld. De rit van Swaziland naar de kust duurt ongeveer vijf uur. St Lucia vonden wij een gezellig dorpje en een leuke tussenstop op weg naar het zuiden. Er is genoeg keuze aan gezellige restaurantjes om ‘s avonds een hapje te eten. De komende dagen van je fly drive Zuid-Afrika heb je alle tijd om heerlijk te slenteren door kleurrijke winkelstraatjes of ‘s middags uit te waaien op het strand. Je slaapt in een moderne lodge met een Afrikaans tintje omringd door groen. We hebben voor deze sfeervolle lodge gekozen vanwege de gastvrijheid van de eigenaren en de centrale ligging in St Lucia. Ga in de namiddag (als het weer goed is) lekker luieren aan het strand. Terwijl de kids ravotten snuif je zelf de frisse zeelucht op en is het even heerlijk bijkomen van de langere autorit van vanmorgen.

zuid-afrika-vakantie-met-kinderen-hippos

St. Lucia ligt vlakbij het iSimangaliso Wetland Park. Knorrende nijlpaarden en krokodillen voelen zich hier als een vis in het water. Stap vanmorgen aan boord van een kleine boot (met maximaal 15 personen) en drijf rustig de rivier af. Wie spot als eerste een krokodil of een kudde nijlpaarden? Met hun ogen vlak boven water zwemmen ze onderzoekend rond en houden ze de omgeving goed in de gaten. Opeens zijn ze verdwenen…om na een paar minuten totaal ergens anders weer op te duiken. Alhoewel ze er grappig uit zien met hun logge lichaam, korte poten en brede snuit zijn nijlpaarden gevaarlijk en blijf je met de boot dus wel enige afstand. Na twee uurtjes stap je weer aan land en word je teruggebracht naar je lodge.

Boogieboarden tijdens je fly drive Zuid-AfrikaDag 11 – vrije besteding, safari Hluhluwe-Imfolozi Park (optioneel)

Rondom St Lucia is er genoeg te zien. De keuze is aan jou. Krijg je geen genoeg van wild spotten, ga dan naar het Hluhluwe-Imfolozi park. Ook hier zie je heel veel giraffen, zebra’s en olifanten maar het park is met name bekend om de neushoorns. Ga hier, tijdens je fly drive Zuid-Afrika, mee op een georganiseerde game drive. Het park is dicht begroeid en een ervaren gids weet hoe hij de sporen kan volgen. Daarmee vergroot je de kans om wild te spotten. Wij kunnen deze excursie voor je opnemen in het reisplan. Een volle safaridag kost € 70,- per persoon inclusief bushlunch. Ga je liever naar het strand dan mag Cape Vidal, een verlaten zandstrand aan de Indische oceaan zeker niet ontbreken. Dit is de plek om te gaan snorkelen of boogieboarden. Huur snorkelspullen of boogieboards bij je guesthouse en ontdek de onderwaterwereld met kleurrijke vissen en koraal.

Het strand van Durban tijdens je fly drive Zuid-AfrikaDag 12 – St. Lucia – Uhmlanga

Reistijd: ca. 4 uur

Je verblijft nog een nachtje aan de kust. Wij vinden Durban zelf niet de ‘place to be’ maar we hebben een fijne lodge gevonden in Umhlanga. Met warme temperaturen van gemiddeld 25 graden is het de plek om op of aan het strand te genieten. ‘s Avonds is er volop keuze in restaurants in de gezellige hoofdstraat. Zelf hebben we heerlijk gegeten bij Little Havana.

 

Opwarmen tijdens je fly drive Zuid-AfrikaDag 13 – Uhmlanga – Drakensbergen

Afhankelijk van waar je vandaan komt, rijd je vandaag tussen de twee en vijf uur naar de Drakensbergen. Het landschap wordt steeds heuvelachtiger en na flink wat kilometers op de teller doemen de eerste pieken op. Dit ruige gebied, op de grens met Lesotho, heeft toppen van 1700 tot 3500 meter en bestaat uit begroeide basaltbergen waar talrijke bergbeekjes doorheen lopen.

Aan het begin van de middag kom je aan bij je knusse hotel met zwembad. Je hebt uitzicht over weelderige groene velden. Nadat je je koffers hebt uitgepakt is het tijd om de omgeving te verkennen. De vriendelijke receptionist helpt je graag verder met het kiezen van een leuke wandelroute. Zij kennen de regio ten slotte op hun duimpje. Na wat inspanning is het aan het einde van de middag goed vertoeven op je eigen veranda met uitzicht op de bergtoppen.

Tokkelen in drakensbergen fly drive Zuid-AfrikaDag 14 – Tokkelen door de boomtoppen

Tijd voor een sportief uitje. Na een stevig ontbijt rijd je naar het beginpunt van de tokkelbaan; de gids geeft je hier instructies en legt uit hoe je je harnas om moet doen. In een legertruck rijd je de berg op, en na nog een korte hike kan dan eindelijk het echte tokkelen beginnen! De eerste ‘sprong in het diepe’ vonden we een beetje spannend, maar daarna hadden wij al snel de smaak te pakken en roetsjten we als een ware Tarzan tussen de boomtoppen door.

Eng? Soms wel een beetje. Wanneer je het echt te spannend vindt om dit in je eentje te doen, is er ook nog de tandemride. Je tokkelt dan niet alleen, maar samen met een gids. De gids vertelt tussendoor over de wilde dieren die in de Drakensbergen voorkomen, de (soms zeer zeldzame) vogels die je hoort en de verschillende bomen en planten die je onderweg tegenkomt. Na 2,5 uur ben je weer bijna terug bij je beginpunt. Dit duurde veel te kort!

Wandelen met je gezin tijdens fly drive Zuid-AfrikaDag 15 – Drakensbergen

Vandaag staat er niets op het programma. Een dag zonder reizen of excursies kan af en toe best lekker zijn. Wil je in je eigen tempo gaan wandelen, dan is dit het moment ervoor. Wij kozen voor een wandeling van 9,5 kilometer: de Stable Cave Trail. Parkeer je auto bij Monk’s Cowl en beklim de Steilberg, onderweg naar deze ‘grot’. Het uitzicht over de Valley of Pools is adembenemend. Zorg dat je goed voorbereid op weg gaat. Zo regelden wij van tevoren een lunchpakket die we mee konden nemen. Lekker voor onderweg.

Heb je geen zin om te wandelen, maar wil je nog wel wat van de Drakensbergen zien? Maak dan een ballonvaart over de bergtoppen of verken het gebied vanaf de rug van een paard. Vanavond slaap je nog een laatste avond in je lodge. Met het uitzicht over de bergtoppen is het ‘s avonds gezellig tegen elkaar aan kruipen voor de openhaard. Wij kregen hier echt het knusse wintersportgevoel.

Golden gate tijdens je fly drive Zuid-AfrikaDag 16 – vertrek Drakensberg – Golden Gate – luchthaven Johannesburg

Wanneer je vandaag nog een bezoek wil brengen aan het Golden Gate National Park raden we je aan vroeg op pad te gaan. Dit park ligt op de grens tussen Lesotho en Free State en is behoorlijk bergachtig. Onderweg zie je vruchtbare groene hellingen, snelstromende rivieren en bergstroompjes. Wij keken onze ogen uit bij de vreemd gevormde rotsformaties in allerlei kleuren. De prachtige luchten en vergezichten vormen het decor van je wandeling. Geen tijd meer om te wandelen? Er doorheen rijden vonden wij al een cadeautje. Kijk goed om je heen voor een laatste blik op klein wild, zoals grazende gnoes, zebra’s en met een beetje geluk elanden. Wil je rustig de tijd voor Golden Gate nemen, dan regelen wij een laatste nacht op een uur van Johannesburg Tambo Airport (voor je vlucht naar huis).

Heb je in verband met de vertrektijd van je vlucht geen tijd voor Golden Gate, rijd dan in circa vijf uur direct naar de luchthaven van Johannesburg. Hier lever je de auto in. Je komt de volgende ochtend aan op Europese bodem.

Verstuur je reisplan