Rondreis 1: van Kaapstad naar zebrapad

Van Kaapstad in het zuiden naar safari in het noorden

Rondreis 1: van Kaapstad naar zebrapad
  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Houtbaai/Kaapstad - Hermanus - Uhmlanga - St. Lucia - Swaziland - Kruger National Park - Panoramaroute
Reisduur: 21 dagen / 20 nachten
Reissom: €1533,- per volwassene
€1132,- per kind
o.b.v. 2 volwassenen en 2 kinderen, reizend in juli/aug andere gezinssamenstellingen en periodes op aanvraag
Autohuur: €1088,- per familieauto
Vluchten: vanaf € 900,- p.p.

Ga je met name naar Zuid-Afrika om op safari te gaan maar wil je bruisend Kaapstad ook niet missen kies dan voor deze rondreis. In drie weken combineer je de omgeving van Kaapstad met onder andere het beroemde Kruger National Park in het noorden. Je start met een verblijf in Houtbaai van waaruit je naar Kaap de Goede Hoop kunt rijden maar ook binnen een half uur downtown Kaapstad bent. Vanuit Hermanus ga je walvis spotten en vervolgens vlieg je naar Durban om je reis door het noorden van Zuid-Afrika te vervolgen. Spot nijlpaarden bij St.Lucia, fiets door Swaziland en ga op safari in Kruger National Park. Je eindigt met de indrukwekkende Panoramaroute voordat je vanaf Johannesburg weer terug naar huis vliegt.

Je slaapt afwisselend in bed&breakast, een huisje, guesthouses, een rondavel/bungalow en een safarilodge.

Overnachten: 20 nachten, afwisselend in safarilodge, guesthouse, rondavel, bed & breakfast en knus huisje
Excursies: gamedrive, spoorzoeken, fietsen, bootsafari, jeepsafari Hluhluwe, walvis spotten
Transport: huurauto O-klasse, binnenlandse vlucht Durban-Kaapstad, shuttlebus bij aankomst in Johannesburg
Maaltijden: 20 x ontbijt
  • maaltijden naast genoemd ontbijt

  • vervoer: internationale vlucht

  • belastingen

  • autokosten naast de huur

  • fooien

Dag 1 en 2 – Kaapstad, aankomst

Afhankelijk van je vlucht kom je ’s avonds of de volgende ochtend aan in Kaapstad. Bij aankomst op de luchthaven van Kaapstad word je opgevangen door een chauffeur die een bordje met je naam draagt. Je hebt een lange vlucht achter de rug en daarom begin je ontspannen in een familievriendelijk hotel in Houtbaai. Zo heb je het beste van beide werelden. Rust en strand in Houtbaai maar binnen een half uur zit je in bruisend Kaapstad. Moe van de lange vlucht, kunnen de kinderen bij aankomst waarschijnlijk gelijk naar bed. Tip: neem een babyfoon mee op reis, zodat je op het terras nog even wat kunt gaan drinken.

Pinguïns spotten tijdens rondreis Zuid-AfrikaDag 3 – kaapregio

Houtbaai is een ideaal startpunt om de Kaapregio te ontdekken. Na het ontbijt stap je in de auto in voor een rit richting Kaap de Goede Hoop. Vanuit Houtbaai neem je dan de panoramische kustroute, de Champan’s Peak Drive (€3,- tol per auto), naar het Kaap de Goede Hoop Nature Reserve (toegang €8,- per volw. en €3,- per kind). Er zijn diverse wandelingen in het park te maken en naast de vele vogelsoorten kwamen wij er onder meer bavianen, elanden, schildpadden, een bontebok en struisvogels tegen.

Na een picknick in het park kun je doorrijden naar de pinguïn kolonie (toegang €3,- per volw. en €1,- per kind) nabij Simon’s Town. Bij Foxy Beach kun je ze vanaf een houten platform van dichtbij bekijken en bij Boulders Beach kun je je snorkel op zetten en als je geluk hebt een stukje met ze gaan zwemmen.

kaapstad kabelbaan tafelberg zuid afrikaDag 4 – Kaapstad

Vanaf Houtbaai ben je binnen een half uurtje in het centrum van Kaapstad. Wat ons betreft het beste van twee werelden. Wel relaxed in de omgeving van het strand verblijven maar op korte afstand van deze bruisende stad. Als het helder weer is, raden wij je aan direct de kabelbaan naar de top van de Tafelberg te nemen (retour volw: €19,- kind: €9,-). Kaartjes zijn vooraf online verkrijgbaar. Als er te veel wind staat wordt de kabelbaan gesloten. Er zijn ook wandelroutes die de berg op gaan, maar deze zijn erg steil, dus raden wij dit met kinderen niet aan.

De Tafelberg is de laatste week van juli en de eerste week van augustus gesloten vanwege jaarlijks onderhoud.

Naast het bezoek aan de Tafelberg is het ook zeker een aanrader om een drankje te drinken bij het gezellige Waterfront of bijvoorbeeld de boot te nemen naar Robbeneiland, waar Nelson Mandela 27 jaar gevangen zat.

Dag 5 – Houtbaai, strand in Zuid-Afrika

Na een lange nacht vissen komen de vissers iedere ochtend in hun traditionele houten boten de haven van Houtbaai binnen gevaren, om hun vangst af te leveren (foto tip). Vanuit de haven kun je een boottochtje (€6,- per volw. en €3,- per kind) van drie kwartier naar het nabijgelegen Duiker eiland maken, waar zich een kolonie zeehonden bevindt en diverse zeevogels broeden. Voor de lunch kun je in de haven ook terecht voor (vers gevangen) fish & chips.

‘s Middags trokken wij richting het strand van Zuid-Afrika met kinderen. Wij waren er in augustus dus het water was te koud om in te zwemmen maar het was prima weer om samen een zandkasteel te bouwen en een potje voetbal te spelen. Ons favoriete restaurant aan het strand is Dunes. Terwijl de zon langzaam onder ging, zaten wij hier met onze voeten in het zand te genieten van gegrilde vis met een glas Chardonnay. De kinderen vermaakten zich met andere kinderen in de speeltuin van het restaurant.

Dag 6 – naar Hermanus

Vanuit Kaapstad ben je krap twee uur onderweg. Kies niet voor de snelweg, maar juist voor een route langs de kust. Dit is één van de mooiste kustwegen van het zuidelijk halfrond. Hermanus is een gezellig vissersplaatsje wat door de jaren heen is uitgegroeid tot populaire vakantiebestemming. Redelijk toeristisch dus, maar het is dan ook wel dé plek voor het spotten van walvissen in Zuid-Afrika. Bijzonder is dat je met een beetje geluk vanaf het vasteland de walvissen in het water ziet springen. Maak vanmiddag een wandeling langs één van de wandelpaden rond de baai of kies voor een relaxmiddagje in Hermanus zelf.

In Hermanus hebben we een gezellige beach cottage gevonden, pal bij het strand waar je met je kids kunt verblijven. ‘s Morgens wordt er een ontbijt mandje langs gebracht zodat je niet zelf de shoppings hoeft te doen. Reis je met 1 kind dan overnacht je in een gezellig guesthouse in het centrum van Hermanus.

walvistocht zuid afrika bootDag 7 – walvissen spotten op de Indische oceaan

Heb je de walvissen op dag 1 in de verte in de baai zien zwemmen? Vandaag ga je ze van dichtbij bekijken. Je maakt een twee uur durende walvissentocht voor de kust van Hermanus. Je start in de baai, maar gaat dan al gauw ook de open zee op. Tijdens de tocht die wij zelf maakten, zagen wij drie walvissen, een Bultrug walvis van ongeveer 17 meter en een grote Southern Right walvis met een baby erbij. Ook zagen wij een groep van zo’n 20 dolfijnen in de branding spelen. Naast veel verschillende soorten dolfijnen zie je ook haaien, zeehonden en misschien wel pinguïns.

Reis je buiten walvisseizoen dan kun je deze boottocht niet maken. We raden deze bouwsteen dan ook alleen aan in walvisseizoen (juli t/m november).

Dag 8 – binnenlandse vlucht naar Durban

‘s Ochtends vlieg je in twee uur naar Durban. Hier haal je je huurauto op en rijd je in  20 minuten naar Uhmlanga. Na een week in en rondom de stad ga je nu beginnen aan het natuurgedeelte van je Zuid-Afrika reis.

Dag 9 en 10 – St. Lucia

markt lucia zuid afrikaIn 2,5 uur rijd je vandaag door naar het plaatsje St. Lucia. Dit vinden wij een gezellig dorpje en een leuke tussenstop op weg naar het noorden. Er is genoeg keuze aan fijne restaurantjes om ‘s avonds een hapje te eten. De komende dagen heb je alle tijd om heerlijk te slenteren door kleurrijke winkelstraatjes of ’s middags uit te waaien op het strand. Je moderne lodge met een Afrikaans tintje is omringd door groen. We hebben voor deze sfeervolle lodge gekozen vanwege de gastvrijheid van de eigenaren en de centrale ligging in St. Lucia. De dag na aankomst heb je een vrije dag om even rustig de omgeving te verkennen. Bij lekker weer is het heerlijk vertoeven aan het strand.

Dag 11 – St. Lucia

St. Lucia ligt vlakbij het iSimangaliso Wetland Park. Knorrende nijlpaarden en krokodillen voelen zich hier als een vis in het water. Stap vanmorgen aan boord van een kleine boot (met maximaal 15 personen) en drijf rustig de rivier af. Wie spot als eerste een krokodil of een kudde nijlpaarden? Met hun ogen vlak boven water zwemmen ze onderzoekend rond en houden ze de omgeving goed in de gaten. Opeens zijn ze verdwenen…om na een paar minuten totaal ergens anders weer op te duiken. Alhoewel ze er grappig uit zien met hun logge lichaam, korte poten en brede snuit zijn nijlpaarden gevaarlijk en blijf je met de boot dus wel enige afstand. Na twee uurtjes stap je weer aan land en word je teruggebracht naar je lodge.

zuidvafrika neushoornDag 12 – Hluhluwe safari

Rondom St. Lucia is er genoeg te zien. Vandaag ga je naar het Hluhluwe-Imfolozi park, dat met name bekend staat om de neushoorns. We regelen een georganiseerde game drive, want het park is dicht begroeid en een ervaren gids weet hoe hij de sporen kan volgen. Daarmee vergroot je de kans om wild te spotten.

Dag 13 – aankomst Swaziland

Vandaag een lange dag voor de boeg richting Swaziland. Dit is een eigen koninkrijk met iets meer dan een miljoen inwoners. Zodra je de grenspost passeert, krijg je direct het gevoel een ander land binnen te komen:  je moet namelijk eerst in de rij bij de douane voor de benodigde stempels. Geld wisselen hoeft niet, want je kunt in Swaziland gewoon met de Rand betalen. Daarna rijd je door het bergachtige landschap van Swaziland. Om je heen liggen kleine dorpjes in de heuvels en lopen kinderen in hun uniform langs de weg van en naar school. Je verblijft in een hotel met zwembad, tussen de groene heuvels, in de omgeving van het Mlilwane Nature park.

swaziland mlilwane fietsen zuid afrikaDag 14 – mountainbiken door de vallei

Tijd voor een sportief tussendoortje in je familiereis Zuid-Afrika. Na al die kilometers in de auto merkten we dat onze kids er wel aan toe waren om de benen te strekken en lekker buiten te zijn. Het Mlilwane Park in Swaziland leent zich goed om per fiets te verkennen. Hier is alleen klein wild zoals impala’s en zwijnen, helemaal veilig dus. Bij Mlilwane Rest Camp Reception staan je mountainbikes klaar. Er zijn niet veel kleine fietsen voor wat jongere kinderen, dus hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Helm op en go! Cross twee uur lang over zandpaden door het dorre graslandschap, terwijl zebra’s langs de kant van de weg grazen. Voor de lunch ben je weer terug. ‘s Middags is de keuze aan jou: het relaxen aan het zwembad of nog een ander actief uitje?

Dag 15 – naar Kruger National Park

Vandaag neem je afscheid van je Swaziland en reis je in drie uur door naar Kruger National Park. Je slaapt in Kruger in een bungalow of rondavel op een campsite. Zorg dat je hier op tijd bent want met zonsondergang sluit de hek rondom het kamp. De camps hebben een bar, restaurant en winkeltje, dus je verzorgt ook gemakkelijk je eigen diner. De campsites worden door de overheid gerund en zijn ingericht op veel toeristen. Niet heel gezellig, maar wel middenin Kruger Park en daardoor kan je van zonsopgang tot aan zonsondergang wild spotten. Kruger Park is in onze vakanties snel vol en dan boeken we een sfeervolle guesthouse net aan de andere kant van het hek.

Rijden door Kruger tijdens je fly drive Zuid-AfrikaDag 16 – selfdrive – safari in Kruger

Vandaag ga je zelf dieren in Kruger spotten vanuit je eigen auto. In het park is er buiten de camps geen mogelijkheid om naar de wc te gaan, je kunt in Kruger de auto dus heel wat uren niet uit. Rijd daarom eerst een stuk buiten het park om naar een noordelijkere ingang, met jonge kids wel zo handig. Koop bij de ingang een plattegrond en stippel een route uit. Je slaapt de komende nachten in een gezellige bushlodge in een privéreservaat dat tegen het Kruger Park aan ligt. Waar het Kruger National Park grotendeels door de overheid wordt gerund en de kampen best massaal zijn, vind je in de privéparken in Kruger nog wel de sfeervolle slaapplekken. Ook is er in de privéparken een grotere dichtheid aan wilde dieren. Je hebt hier je eigen Afrikaanse gekleurde huisje met rieten dak, het ontbijt en diner zijn inclusief. Ook is hier een zwembad aanwezig, waar je na de langere autorit lekker in kunnen plonzen. Als de avond valt wordt het kampvuur aangestoken en is het gezellig vertoeven onder de sterrenhemel.

wandelsafari tieners zuid afrikaDag 17 – op safari in het privépark, te voet en per jeep

Vandaag neemt een ranger je mee op pad voor je eerste safari. Niet in een jeep, maar te voet. Een beetje spannend vonden onze kinderen (en wij) het wel om door de natuur te lopen. Hier gelukkig geen gevaarlijk wild, maar er kan zomaar een impala, wildebeest of steenbok voorbij springen. Terwijl je door de bush struint, leert de ranger je alles over de planten, de omgeving, insecten en ga je op zoek naar sporen van dieren. Langzaam aan raak je bekend met de geluiden in de bush. Wij vonden deze wandelsafari juist met kinderen leuk om ze zo wat mee te geven over de natuur. Al die (in)spanning maakt hongerig en na drie uur ga je terug de lodge voor de lunch. In de middag is er tijdens deze familiereis Zuid-Afrika alle tijd om lekker te spelen of te relaxen.

jeepsafari kids zuid afrika‘s Middags is het tijd voor het ‘grote’ werk: je gaat speuren naar de Big Five. Kids vanaf zes jaar mogen mee op gamedrive. Omdat er vlakbij je lodge geen Big Five is, stap je in de auto om in een uurtje naar een ander privépark te rijden. Je gaat samen met een ervaren gids de bush in, zodat de kans groter is dat je de Big Five gaat zien. Olifanten, buffels… je gaat ze vandaag allemaal spotten. Moeilijker te zien zijn de luipaard, leeuw en de neushoorn. Je gids heeft arendsogen en ziet de dieren vaak al vanaf grote afstand, houd je verrekijker dus gereed. Na een dag vol indrukken kom je aan het eind van de middag terug bij je bush lodge. De avond valt vroeg in Zuid-Afrika. Het kampvuur en de fakkels zorgen voor gezelligheid tijdens je familiereis Zuid-Afrika.

Dag 18 en 19 – Panoramaroute

Het savannelandschap maakt vandaag plaats voor indrukwekkende rotsformaties, diepe groene canyons, watervallen en mooie vergezichten. Met de kids is het fijn om het de komende twee dagen rustig aan te doen en alle tijd te nemen voor de panoramaroute. Hier zie je het ene natuurwonder na het andere. Met wat geluk is het helder weer en kijk je vanaf het uitzichtpunt bij Gods Window over het Kruger Park tot aan Mozambique. Tussendoor vonden wij het fijn om even de benen te strekken en met de kids in het water te plonsen bij de Bourke’s Luck Potholes. Vergeet met mooi weer dus de zwemspullen niet. Je eindigt de panoramaroute bij de 700 meter diep uitgesleten Blyde River Canyon. Je wordt hier beloond met een prachtig uitzicht. Dit vonden wij de kers op de taart.

Dag 20 – panoramaroute

Vandaag rijd je in 4,5 uur door naar de luchthaven van Johannesburg waar je in de loop van de dag  je huurauto inlevert en terug naar huis vliegt. Met een koffer voor herinnering vlieg je terug naar Nederland. Je komt de volgende ochtend aan op Europese bodem.