Rondreis 6: van Kaapstad naar zebrapad

Van Kaapstad in het Zuiden naar safari in het Noorden

Rondreis 6: van Kaapstad naar zebrapad
  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Houtbaai/ Kaapstad - Hermanus - Umhlanga - St Lucia - eSwatini (Swaziland) - Kruger National Park - Panoramaroute
Reisduur: 21 dagen / 20 nachten
Reissom: €1610,- per volwassene
€1190,- per kind
o.b.v. 2 volwassenen en 2 kinderen t/m 11 jaar, reizend in juli/aug. Andere gezinssamenstellingen en periodes op aanvraag.
Autohuur: € 820,- per familieauto
Vluchten: vanaf € 900,- p.p.

✔ Combineer de regio rondom Kaapstad met Kruger National Park
✔ Kaap de Goede Hoop
✔ Walvisspotten Hermanus
✔ Nijlpaarden spotten tijdens boottocht St Lucia
✔ Fietsen door wildpark eSwatini (Swaziland)
✔ Met ranger op safari bij Kruger National Park
✔ Panoramaroute

Overnachten: 18 nachten, afwisselend in safarilodge, guesthouse, rondavel, bed & breakfast en knus huisje en 2 in het vliegtuig
Excursies: boottocht naar de zeehonden, walvissen spotten, gamedrive, spoorzoeken, raften, fietsen, bootsafari, jeepsafari Hluhluwe, walvis spotten
Transport: huurauto O-klasse, binnenlandse vlucht Durban-Kaapstad, shuttlebus bij aankomst in Johannesburg, huurauto K-klasse vanaf Durban
Maaltijden: 18x ontbijt, 1x lunch, 2x diner
  • overige maaltijden

  • vervoer: internationale vlucht

  • Entreegelden nationale parken

  • belastingen

  • autokosten naast de huur

  • fooien

Dag 1 en 2: Aankomst Kaapstad/ Houtbaai

Reistijd circa 1 uur

Afhankelijk van je vlucht kom je ’s avonds of de volgende ochtend aan in Kaapstad. Bij aankomst op de luchthaven van Kaapstad word je opgevangen door een chauffeur die een bordje met je naam draagt. Je hebt een lange vlucht achter de rug en daarom begin je ontspannen in een familievriendelijk hotel in Houtbaai. Zo heb je het beste van beide werelden;  rust en strand in Houtbaai, en bruisend Kaapstad op een half uurtje rijden. Moe van de lange vlucht, kunnen de kinderen bij aankomst waarschijnlijk gelijk naar bed. Tip: neem een babyfoon mee op reis, zodat je op het terras nog even wat kunt gaan drinken.

Pinguïns spotten tijdens rondreis Zuid-AfrikaDag 3: Kaapregio

Houtbaai is een ideaal startpunt om de Kaapregio te ontdekken. Na het ontbijt stap je in de auto in voor een rit richting Kaap de Goede Hoop. Vanuit Houtbaai neem je dan de panoramische kustroute, de Chapman’s Peak Drive (€3,- tol per auto), naar het Kaap de Goede Hoop Nature Reserve (toegang €8,- per volw. en €3,- per kind). Er zijn diverse wandelingen in het park te maken, en naast de vele vogelsoorten kwamen wij er onder meer bavianen, elanden, schildpadden, een bontebok en struisvogels tegen.

Na een picknick in het park kun je doorrijden naar de pinguïnkolonie (toegang €3,- per volw. en €1,- per kind) nabij Simon’s Town. Bij Foxy Beach kun je ze vanaf een houten platform van dichtbij bekijken en bij Boulders Beach kun je je snorkel op zetten. Als je geluk hebt, kun je een stukje met ze gaan zwemmen.

kaapstad kabelbaan tafelberg zuid afrikaDag 4: Kaapstad

Vanaf Houtbaai ben je binnen een half uurtje in het centrum van Kaapstad. Wat ons betreft het beste van twee werelden. Wel relaxed in de omgeving van het strand verblijven maar op korte afstand van deze bruisende stad. Als het helder weer is, raden wij je aan direct de kabelbaan naar de top van de Tafelberg te nemen (retour volw: €19,- kind: €9,-). Kaartjes zijn vooraf online verkrijgbaar. Als er te veel wind staat, wordt de kabelbaan gesloten. Er zijn ook wandelroutes die de berg op gaan, maar deze zijn erg steil, en raden wij met kinderen niet aan.

De Tafelberg is de laatste week van juli en de eerste week van augustus gesloten vanwege jaarlijks onderhoud.

Naast het bezoek aan de Tafelberg is het ook zeker een aanrader om een drankje te drinken bij het gezellige Waterfront, of de boot te nemen naar Robbeneiland, waar Nelson Mandela 27 jaar gevangen zat.

Dag 5: Houtbaai, zeehonden en strand in Zuid-Afrika

Na een lange nacht vissen komen de vissers iedere ochtend in hun traditionele houten boten de haven van Houtbaai binnengevaren, om hun vangst af te leveren (fototip!). Dit is tevens het vertrekpunt van je boottochtje van drie kwartier naar het nabijgelegen Duikereiland, waar zich een kolonie zeehonden bevindt en diverse zeevogels broeden. Bij terugkomst kun je voor de lunch in de haven ook terecht voor (vers gevangen) fish & chips.

 

‘s Middags trokken wij richting het strand van Zuid-Afrika met kinderen. Wij waren er in augustus dus het water was te koud om in te zwemmen, maar het was prima weer om samen een zandkasteel te bouwen en een potje voetbal te spelen. Ons favoriete restaurant aan het strand is Dunes. Terwijl de zon langzaam onder ging, zaten wij hier met onze voeten in het zand te genieten van gegrilde vis met een glas Chardonnay. De kinderen vermaakten zich met andere kinderen in de speeltuin van het restaurant.

Dag 6: Houtbaai – Hermanus

Reistijd circa 2 uur

Vanuit Kaapstad ben je krap twee uur onderweg. Kies niet voor de snelweg, maar juist voor een route langs de kust. Dit is één van de mooiste kustwegen van het Zuidelijk halfrond. Hermanus is een gezellig vissersplaatsje wat door de jaren heen is uitgegroeid tot populaire vakantiebestemming. Redelijk toeristisch dus, maar het is dan ook wel dé plek voor het spotten van walvissen in Zuid-Afrika. Bijzonder is dat je met een beetje geluk vanaf het vasteland de walvissen in het water ziet springen. Maak vanmiddag een wandeling langs één van de wandelpaden rond de baai of kies voor een relaxmiddagje in Hermanus zelf.

In Hermanus hebben we een gezellige beach cottage gevonden, pal bij het strand waar je met je kids kunt verblijven. ‘s Morgens wordt er een ontbijtmandje langs gebracht zodat je niet zelf de inkopen hoeft te doen. Reis je met 1 kind, dan overnacht je in een gezellig guesthouse in het centrum van Hermanus.

walvistocht zuid afrika bootDag 7: Walvissen spotten op de Indische oceaan

Heb je de walvissen op dag 1 in de verte in de baai zien zwemmen? Vandaag ga je ze van dichtbij bekijken. Je maakt een twee uur durende walvissentocht voor de kust van Hermanus. Je start in de baai, maar gaat dan al gauw ook de open zee op. Tijdens de tocht die wij zelf maakten, zagen wij drie walvissen, een Bultrug walvis van ongeveer 17 meter en een grote Southern Right walvis met een baby erbij. Ook zagen wij een groep van zo’n 20 dolfijnen in de branding spelen. Naast veel verschillende soorten dolfijnen zie je ook zeehonden en misschien wel haaien en pinguïns.

Reis je buiten het walvisseizoen dan kun je deze boottocht niet maken. We raden deze bouwsteen dan ook alleen aan in het walvisseizoen (juli t/m november).

Dag 8: Binnenlandse vlucht naar Durban

Reistijd circa 20 min. vanaf Umhlanga

‘s Ochtends vlieg je in twee uur naar Durban. Hier haal je je huurauto op en rijd je in  20 minuten naar Umhlanga. Na een week in en rondom de stad ga je nu beginnen aan het natuurgedeelte van je Zuid-Afrika reis.

Dag 9: Umhlanga – St Lucia

Reistijd circa 2,5 uur

markt lucia zuid afrikaIn 2,5 uur rijd je vandaag door naar het plaatsje St Lucia. Dit vinden wij een gezellig dorpje en een leuke tussenstop op weg naar het Noorden. Er is genoeg keuze aan fijne restaurantjes om ‘s avonds een hapje te eten. De komende dagen heb je alle tijd om heerlijk te slenteren door kleurrijke winkelstraatjes of ’s middags uit te waaien op het strand. Je moderne lodge met een Afrikaans tintje is omringd door groen. We hebben voor deze sfeervolle lodge gekozen vanwege de gastvrijheid van de eigenaren en de centrale ligging in St. Lucia. Bij lekker weer is het heerlijk vertoeven aan het strand. Vind je het prettig om wat rust in je reis in te bouwen kies dan voor een extra nacht en een vrije dag in dit gezellige dorpje.

Dag 10: Boottocht naar nijlpaarden en krokodillen

St Lucia ligt vlakbij het iSimangaliso Wetland Park. Knorrende nijlpaarden en krokodillen voelen zich hier als een vis in het water. Stap vanmorgen aan boord van een kleine boot (met maximaal 15 personen) en drijf rustig de rivier af. Wie spot als eerste een krokodil of een kudde nijlpaarden? Met hun ogen vlak boven water zwemmen ze onderzoekend rond en houden ze de omgeving goed in de gaten. Opeens zijn ze verdwenen … om na een paar minuten totaal ergens anders weer op te duiken. Alhoewel ze er grappig uitzien met hun logge lichaam, korte poten en brede snuit, zijn nijlpaarden gevaarlijk en blijf je met de boot dus wel op enige afstand. Na twee uurtjes stap je weer aan land en heb je de rest van de dag ter vrije besteding.

Dag 11: Hluhluwe safari

Het onder het grote publiek minder bekende Hluhluwe-Imfolozi park ligt op een uurtje rijden van St. Lucia. Daarom wordt je ’s morgens tussen 4.30 en 5.00 uur per jeep bij je accommodatie opgehaald voor de game drive door dit Big-5 reservaat.  Het is het oudste wildpark van Zuid-Afrika en vooral bekend om zijn grote populatie neushoorns. Het park heeft een grote afwisseling aan landschappen. Bijzonder aan deze game drive vonden wij het ontbijt op de achterklep van de jeep met uitzicht op de uitgedroogde rivier waar de olifanten liepen. En de braai die de gids ’s middags middenin de natuur voor ons klaarmaakte. Mocht je in Kruger nog geen neushoorn hebben gespot dan is de kans groot dat je ze hier tegenkomt.  Aan het einde van de middag word je bij je hotel teruggebracht.

Dag 12: St Lucia – eSwatini (Swaziland)

Reistijd circa 5 uur

Vandaag een lange dag voor de boeg richting eSwatini (voorheen Swaziland). Dit is een eigen koninkrijk met iets meer dan een miljoen inwoners. Zodra je de grenspost passeert, krijg je direct het gevoel een ander land binnen te komen:  je moet namelijk eerst in de rij bij de douane voor de benodigde stempels. Geld wisselen hoeft niet, want je kunt in Swaziland gewoon met de Rand betalen. Daarna rijd je door het bergachtige landschap van eSwatini. Om je heen liggen kleine dorpjes in de heuvels en lopen kinderen in hun uniform langs de weg van en naar school. Je verblijft in een hotel met zwembad, tussen de groene heuvels, in de omgeving van het Mlilwane Wildlife Sanctuary.

swaziland mlilwane fietsen zuid afrikaDag 13: Mountainbiken door de vallei

Tijd voor een sportief tussendoortje in je familiereis Zuid-Afrika. Na al die kilometers in de auto merkten we dat onze kids er wel aan toe waren om de benen te strekken en lekker buiten te zijn. Het Mlilwane Park in eSwatini leent zich goed om per fiets te verkennen. Hier is alleen klein wild zoals impala’s en zwijnen, helemaal veilig dus. Bij Mlilwane Rest Camp Reception staan je mountainbikes klaar. Er zijn niet veel kleine fietsen voor wat jongere kinderen, dus hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Helm op en go! Cross twee uur lang over zandpaden door het dorre graslandschap, terwijl zebra’s langs de kant van de weg grazen. Voor de lunch ben je weer terug. ‘s Middags is de keuze aan jou: wordt het relaxen aan het zwembad of nog een ander actief uitje?

Dag 14: eSwatini – Kruger Zuid

Reistijd circa 4,5 uur naar de rest camp

Vandaag neem je afscheid van eSwatini en reis je door naar Kruger National Park. Zodra je de gate bij Kruger binnenrijdt begint het speuren naar de Big-5 en andere dieren. Koop bij de ingang een plattegrond en stippel een route uit. Je slaapt in Kruger in een bungalow of rondavel op een campsite. Zorg dat je hier op tijd bent, want voor zonsondergang sluit het hek rondom het kamp. De camps hebben vaak een restaurant, een zwembad en een kampwinkeltje, dus je verzorgt ook gemakkelijk je eigen ontbijt en diner. De campsites worden door de overheid gerund en zijn ingericht op veel toeristen. Niet heel gezellig, maar je slaapt wel middenin Kruger Park, en je kunt daardoor van zonsopgang tot aan zonsondergang wild spotten.

Om de beleving compleet te maken plannen wij ook alvast en night game drive voor je in. Je gaat dan ’s avonds met een park ranger op een join-in safari op zoek naar nachtdieren. In het donker heb je een grote kans om bijvoorbeeld leeuwen of hyena’s te spotten.

Kruger is in onze vakanties snel vol, en dan boeken we een sfeervolle guesthouse net aan de andere kant van het hek. Helaas is het dan ook niet altijd mogelijk om op avondsafari te gaan. 

Rijden door Kruger tijdens je fly drive Zuid-AfrikaDag 15: Kruger Zuid – Private game park

Reistijd circa 2,5 uur

Begin de dag vandaag vroeg, want het is tijd om met eigen auto op zoek te gaan naar de Big-5 en vele andere dieren die Kruger NP rijk is. Je reist door het park over de hoofdwegen richting het Noorden waar je in een privéreservaat met klein wild overnacht. De kinderen zitten op de achterbank alweer met het Kruger-boek in de hand, klaar om af te vinken welke dieren ze tegenkomen. Je kunt in Kruger de auto heel wat uren niet uit.  In het park is buiten de camps geen mogelijkheid om naar de wc te gaan. De komende nachten slaap je in een gezellige bushlodge in een privéreservaat met klein wild, dat tegen het Kruger Park aan ligt. Waar het Kruger National Park grotendeels door de overheid wordt gerund en de kampen best massaal zijn, vind je in de privéparken in Kruger nog wel de sfeervolle slaapplekken. Je hebt hier je eigen Afrikaans gekleurde huisje met rieten dak, huis op palen of tent. Het ontbijt en diner zijn inclusief en natuurlijk is ook hier een zwembad, waar je na de langere autorit lekker in kunnen plonzen. Als de avond valt wordt het kampvuur aangestoken en is het gezellig vertoeven onder de sterrenhemel.

wandelsafari tieners zuid afrikaDag 16: Op safari in het privépark, te voet en per jeep

Vandaag is het opnieuw vroeg dag. Voor het ontbijt neemt een ranger je mee op pad, voor een wandeling door de bush. Een beetje spannend vonden onze kinderen (en wij) het wel om door de natuur te lopen. Hier gelukkig geen gevaarlijk wild, maar er kan zomaar een impala, wildebeest of steenbok voorbij springen. Terwijl je door de bush struint, leert de ranger je alles over de planten, insecten en de omgeving, en ga je op zoek naar sporen van dieren. Langzaamaan raak je bekend met de geluiden in de bush. Wij vonden deze wandelsafari juist met kinderen leuk, om ze zo wat mee te geven over de natuur. Al die (in)spanning maakt hongerig. Na twee uur ga je terug naar de lodge voor het ontbijt, waarna er tijdens deze familiereis Zuid-Afrika alle tijd is om lekker te spelen of te relaxen.

jeepsafari kids zuid afrika‘s Middags is het tijd voor het ‘grote’ werk: je gaat speuren naar de Big Five. Kids vanaf zes jaar mogen mee op game drive. Vlakbij je lodge is geen Big Five, dus stap je in de auto om in een uurtje naar een ander privépark te rijden. Waar je samen met een ervaren gids in zijn jeep de bush in gaat, wat de kans groter maakt dat je hier de Big Five gaat zien. Je gids heeft arendsogen en ziet de dieren vaak al vanaf grote afstand, houd je verrekijker dus gereed. Olifanten, buffels, zebra’s… je gaat ze vandaag hopelijk allemaal zien. Moeilijker te spotten zijn het luipaard, de leeuw en de neushoorn. Na een dag vol indrukken kom je aan het eind van de middag terug bij je bush lodge. De avond valt vroeg in Zuid-Afrika. Het kampvuur en de fakkels zorgen voor opnieuw voor gezelligheid tijdens je familiereis Zuid-Afrika.

Dag 17: Private game park – Hazyview

Reistijd circa 2 uur

Vandaag heb je een korte rit van ca. 2 uur voor de boeg. Geen grote wegen meer, maar kleine weggetjes door het binnenland. Je kunt kiezen voor de route langs het Noordelijke deel van de Panoramaroute, of je brengt onderweg een bezoek aan het Hoedspruit Endangered Species Center  (HESC) of het rehabilitatiecentrum Moholoholo.

In de loop van de dag kom je aan in het plaatsje Hazyview, dat de toegangspoort is tot het Blyde River Canyon Nature Reserve. Indrukwekkende rotsformaties, diepe canyons, watervallen en fraaie vergezichten zijn de reden voor je verblijf hier. Hazyview dankt zijn naam aan de nevel die in de zomer het gebied kan bedekken.

Je verblijft buiten het plaatsje in een comfortabele lodge met een heerlijk zwembad en een grote tropische tuin waar de kinderen lekker kunnen ravotten. Hou je van de natuur, kies dan voor onze special stay: een verblijf in glampingtenten aan de rivier, met je eigen kampvuur en braai. Meer informatie hierover vind je onderaan de bouwsteen Watervallen en rivierpret.

Dag 18: Raften op de Panoramaroute

Het is tijd om uit de auto te komen en zelf weer even actief te zijn. Helm op, zwemvest aan en gaan met die banaan! Tijdens de begeleide tocht over de Sabierivier passeer je over een lengte van 8 km circa 20 stroomversnellingen (categorie 2/3). In totaal ben je ongeveer 1,5 uur aan het peddelen en onderweg geniet je volop van de mooie natuur. Moe, maar voldaan genoten we na afloop van een drankje aan de oever van de rivier.

Van april t/m september staat het water relatief laag en mag dit al met kinderen vanaf 5 jaar. Reis je met jongere kinderen, dan halen we deze excursie voor jou uit het programma en kun je je verblijf eventueel een nacht inkorten.

Dag 19: Panoramaroute

De Panoramaroute bestaat uit indrukwekkende rotsformaties, diepe groene canyons, watervallen en fraaie vergezichten. Tijdens je familiereis Zuid-Afrika is het fijn om het rustig aan te doen en vandaag alle tijd te nemen voor de Panoramaroute. Hier zie je het ene natuurwonder na het andere. Met een beetje geluk is het helder weer en kijk je vanaf het uitzichtpunt bij God’s Window over het Kruger Park helemaal tot aan Mozambique. Tussendoor vonden we het fijn om even de benen te strekken en met de kids in het water te plonzen bij Bourke’s Luck Potholes. Vergeet met mooi weer dus niet de zwemspullen mee te nemen. Je eindigt de Panoramaroute bij de 700 meter diep uitgesleten Blyde River Canyon. Je wordt hier beloond met een, naar onze mening, adembenemend uitzicht. Dit vonden wij de kers op de taart van je familiereis Zuid-Afrika.

Dag 20: Einde van je Zuid-Afrika reis met kinderen

Reistijd circa 4,5 uur

Vandaag rijd je in 4,5 uur door naar de luchthaven van Johannesburg waar je in de loop van de dag  je huurauto inlevert en terug naar huis vliegt. Met een koffer vol mooie herinneringen vlieg je terug naar Nederland. Je komt de volgende ochtend aan op Europese bodem.

Vliegtickets nodig?

“We regelen niet alleen je rondreis, maar desgewenst ook je vliegtickets. Niet alleen
profiteer je daarmee van voordeliger tarieven, maar je weet zeker dat je vluchten aansluiten
op je reis – óók als deze vertraagd of gewijzigd worden! Handig toch? Als je wilt dat wij dit
regelen, geef dat dan aan op ons aanvraagformulier.”

Leuk, we hebben deze rondreis toegevoegd aan je reisplan!

Ben je al klaar om je wensen aan ons door te geven zodat wij een vrijblijvend reisvoorstel kunnen maken?

Nee, ik wil verder puzzelen